15.1 C
Koprivnica
Srijeda, 31. svibnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
Home Izdvojeno U Špoljarskoj ambrozija prerasla dva metra i guši alergičare, Funtek: Radi se o neobrađenim parcelama vrtova koje ćemo pokositi

U Špoljarskoj ambrozija prerasla dva metra i guši alergičare, Funtek: Radi se o neobrađenim parcelama vrtova koje ćemo pokositi

0
U Špoljarskoj ambrozija prerasla dva metra i guši alergičare, Funtek: Radi se o neobrađenim parcelama vrtova koje ćemo pokositi
Foto: Ivan Balija

Alergija na ambroziju ovih dana doseže svoj vrhunac. Procjenjuje se da je svaki osmi stanovnik Zemlje i svaki deseti stanovnik Hrvatske alergičan na ambroziju, a broj oboljelih se povećava iz godine u godinu. Alergičare muče simptomi kao što su kihanje, kašljanje, suzenje, svrbež nosa i očiju, vodeni iscjedak iz nosa, oticanje kapaka, otežano disanje, gušenje.

Iako preosjetljivost na ambroziju poprima razmjere epidemije, čini se da je mnogi još ne shvaćaju ozbiljno. Naime, biljka niče u travnju pa se može ukloniti već prije ljeta, a u Hrvatskoj je zakonom propisano suzbijanje ambrozije na svim površinama.

Svake godine u ovo vrijeme građani se žale na nepokošene i neodržavane površine, a nedavno se jedna građanka požalila na ambroziju u eko vrtovima u Špoljarskoj ulici u Koprivnici. Zajednički eko vrtovi su projekt Udruge Kopriva, pokrenut prije otprilike šest godina.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

– Ovo je druga godina kako se to događa, neki ljudi jednostavno ne održavaju svoje vrtove. Rekli smo da ćemo zvati komunalnog redara jer to više nema smisla. S gospodinom koji vodi eko vrtove nismo razgovarali jer on ni ne dolazi ovdje da to vidi. Alergična sam na ambroziju i zbog ovakve situacije imam probleme – kaže nam stanovnica Špoljarske.

Kontaktirali smo i Ivana Funteka, predsjednika Udruge Kopriva, koja je začetnik projekta eko vrtova. Napomenuo je da je svjestan situacije te da je u procesu rješavanja.

– Ambrozija se eventualno pojavljuje na nekolicini neobrađenih parcela te ćemo iste u najskorije vrijeme pokositi – rekao nam je Funtek.

Nadamo se da će se ovaj problem razriješiti, na dobrobit svih alergičara.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).