6.8 C
Koprivnica
Utorak, 27. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
penju se do 10000 kuna

U studenom iz ureda javnih bilježnika ide 400 tisuća novih ovrha, Marina Ostović i Nikola Bakrač kažu da je najčešće riječ o neplaćenim telefonskim računima
U

Uglavnom su to neplaćeni telefonski računi i mobilni uređaji. Iznosi ovrha idu najviše do 10 tisuća kuna, kaže Marina Ostović.

Ne propustite

Prema procjenama javnih bilježnika, 1. studenoga, nakon što isteknu posebne okolnosti koje se odnose na zastoj u provedbi ovrha nad novčanim sredstvima fizičkih osoba, kao i na provedbu svih ovršnih postupaka, u roku od tjedan dana iz javnobilježničkih ureda izaći će između 380.000 i 400.000 novih ovrha.

Podatak je to koji je za Jutarnji list iznio zagrebački javni bilježnik Mladen Ježek, čiji se ured specijalizirao za ovrhe. Uz to što će se, povrh 6775 poslovnih subjekata i 9411 građana koji već jesu u postupku blokade, u Finu koncem godine sliti novih 400.000 predmeta, Ježek kaže da mnogi građani kojima su stigli zahtjevi za provođenje ovrhe o tome nemaju pojma.

Bilježnici pripremaju rješenja

– Sva trgovačka društva predaju ovrhe kako im ne bi nastupila zastara. Mi samo možemo pripremati rješenja, ali ništa ne smijemo raditi. Ne smijemo izdavati rješenja i pokretati postupke. A te ovrhe jednom moraju izaći – kaže Ježek.

Naime, od 15. ožujka ovrhe se ne šalju ovršenicima.

Kakvo je stanje kod nas i što građani mogu u studenom očekivati, provjerili smo kod koprivničkih javnih bilježnika.

Koprivnički javni bilježnici kažu da je ovrha manje

Marina Ostović nam kaže da ovrha ima manje nego inače.

– Riječ je o ovrhama na novčane račune. One stižu, no ne bih rekla da je njihov broj povećan, čak je i manji nego što je uobičajeno. Uglavnom su to neplaćeni telefonski računi i mobilni uređaji. Iznosi ovrha idu najviše do 10 tisuća kuna – kazuje ona.

Javni bilježnik Nikola Bakrač slaže se da je za sada broj predmeta smanjen, a on ih trenutno priprema oko 500, što je, tvrdi, za 50 posto manje nego inače.

– To su ovrhe nad građanima i nisu velike, idu do nekih 1000 kuna. Riječ je o neplaćenim telefonskim računima, premijama osiguranja, tu i tamo neplaćen vrtić. Uglavnom svote koje su se nakupile za vrijeme lockdowna – objašnjava on.

Kaže da se trenutno ovrhe ne smiju slati, sve do 19. listopada, ako se ne promijeni zakon te se još produlji rok.

Novi zakon

Obrazlažući produljenje mjere na posljednjoj sjednici Vlade, ministar financija Zdravko Marić rekao je da su ti zakoni doneseni s ciljem olakšanja položaja fizičkih osoba kojima dio primanja odlazi na ovrhe kako bi lakše prebrodile ovo razdoblje koje značajno utječe na njihovu financijsku situaciju, kao i da bi se smanjila šteta nastala u gospodarskom poslovanju zbog nastupa posebnih okolnosti uzrokovanih pojavom pandemije.

Koncem godine, kada naleti novi veliki val ovrha, one će se provoditi prema aktualnom Ovršnom zakonu. Pokušaj ministra pravosuđa na odlasku Dražena Bošnjakovića da se ovrhe vrate na sud, ali da u postupku ostanu javni bilježnici, zapeo je u trećem čitanju i njegov zakon najvjerojatnije neće ni biti donesen, nego će se pristupiti izradi potpuno novog zakona. Prema nekim informacijama iz Vlade, namjera je da se sve ovrhe definiraju u jednome zakonu, a ne treba isključiti mogućnost da ih u dogledno vrijeme više neće provoditi Fina.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Na svu sreću

Učenik koji je danas skočio s prvog kata škole nalazi se izvan životne opasnosti

Izvijestili smo danas o učeniku koji je stradao u padu s prvog kata Osnovne škole u Ludbregu. Kako doznaje Dnevnik.hr,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×