13.7 C
Koprivnica
Četvrtak, 23. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
povijesni dan

U županiji se od idućeg tjedna uvodi 79 javnih autobusnih linija, Koren: Ovo je velika stvar, pogotovo za umirovljenike, a osigurali smo popuste za sve
U

Učenici srednjih škola već sad plaćaju 5 % pune cijene. Studenti će plaćati 20 % od pune cijene karte, a radnici 80 %. No želim posebno naglasiti popuste za umirovljeničku populaciju, predvidjeli smo da će oni plaćati 20 % od pune cijene, kazao je Koren

Ne propustite

Današnji događaj potpisivanja Ugovora o javnoj usluzi prijevoza putnika u cestovnom prometu od iznimne je važnosti za Koprivničko-križevačku županiju i njezine žitelje, jer će sada građani imati učinkovitiji i povoljniji prijevoz, rekao je župan Darko Koren.

Koncept javno-linijske usluge, naime, u praksi će zaživjeti od utorka, 15. ožujka. Vozne linije objavit će se na mrežnim stranicama županije, kod prijevoznika, a bit će vidljive i na glavnim kolodvorima i stajalištima.

Ugovore su potpisali župan Darko Koren i predstavnici prijevoznika – Čazmatrans prometa Damir Pavlović, direktor obrta za prijevoza i usluge Autoprijevoznik Željko Šubić, direktor Podravina Express Tours d.o.o. Karlo Ormanec te u ime Autoprijevozničkog obrta Škriljak – Mihael Škriljak.

Foto: Marina Hižak

Projekt se počeo razvijati kroz Hrvatsku zajednicu županija.

– Mi smo među prve dvije županije, zajedno sa Zagrebačkom koja je u Hrvatskoj ušla u taj projekt. Korak naprijed napravili smo time što smo za određene društvene skupine osigurali, isto tako, pogodnosti u smislu sufinanciranja prijevoza. Prije svega, tu mislim na naše umirovljenike, jer tada koncept javno-linijske usluge dolazi do punog izražaja – kazao je uvodno župan Darko Koren.

Koprivničko-križevačka županija je za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola osiguravala iznimno značajna sredstva.

– Ovaj koncept javno-linijske usluge prijevoza, zasniva se na korištenju i tih sredstava, naravno iz državnog proračuna, iz Ministarstva obrazovanja, određena sredstva su osigurana iz Ministarstva prometa, a isto tako i sufinanciranje iz izvora našeg proračuna – pojasnio je Koren te kazao kako se financijska konstrukcija zasniva na odluci Vlade kojom je za Koprivničko-križevačku županiju predviđen iznos od 16,5 milijuna kuna.

– Mi de facto u teoriji imamo osigurana 22 milijuna kuna na godišnjoj razini – napomenuo je.

Župan vjeruje da će se koncept javno-linijskog prijevoza preseliti na druge županije, prije svega Bjelovarsko-bilogorsku, Virovitičko-podravsku i Varaždinsku, jer bi se time pokrile potrebe prijevoza korisnika čitavom linijom.

Kroz model javnog linijskog prijevoza definiralo se 79 autobusnih linija – 44 županijske i 35 međužupanijske, kojima će se obuhvatiti čak milijun i pol kilometara na godišnjoj razini. Također, uvedene su i dodatne pogodnosti za stanovništvo.

Foto: Marina Hižak

– Omogućit ćemo subvenciju radničke mjesečne karte, određen popust za studentske mjesečne karte. Učenici srednjih škola i nadalje imaju popust kojeg su imali do sada, dakle plaćaju 5 % pune cijene. Studenti će plaćati 20 % od pune cijene karte, a radnici 80 %. Želim posebno naglasiti popuste za umirovljeničku populaciju, dakle, program koji smo kroz Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi započeli paralelno s ovom inicijativom. Predvidjeli smo da će umirovljenička mjesečna karta koštati 20 % od pune cijene. Dakle oni imaju 80 % popusta, ali smo, povrh toga, dodali još jednu dodatnu mogućnost, a to su popusti i na dnevne karte – kazao je Koren.

Kako je prijevoz preduvjet za gospodarske aktivnosti, potpisivane današnjeg Ugovora je usporedno i velika podrška prijevoznicima koji pridonose gospodarskim tokovima županije i Hrvatske u cjelini, a u ime prijevoznika obratio se direktor Damir Pavlović.

– Ovo je velika stvar za stanovnike i korisnike, ali i za nas prijevoznike. Zahvaljujem županu na angažmanu. Ovo je povijesni dan. Svaki trud se na kraju isplati – poručio je.

Foto: Marina Hižak

Potpisivanju Sporazuma svjedočio je i Željko Pintar, predsjednik Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi. Napomenuo je da ga raduje što se iznašlo razumijevanja za umirovljenike koji u uvjetima današnjice jedva preživljavaju, a sada će biti sretni kada saznaju da se potpisao sporazum koji će im omogućiti da mogu lakše doći do liječnika i obaviti potrebne poslove.

Sljedeći korak je, kazao je župan Koren, zaključenje ugovora za sufinanciranje Javne usluge prijevoza s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture.

Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Foto: Marina Hižak
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dobro je znati

Ako želite izbjeći kazne, evo u kojim okolnostima ne smijete upaliti grijanje ili klimu u svom vozilu

Puno Hrvata žive u Njemačkoj, a njihove obitelji i prijatelji, možda i oni sami ne znaju jednu činjenicu. Naime, ako...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×