Đurđevačka gimnazija

Učenicima održano predavanje o promicanju tolerancije i jednakosti ljudskih prava

09:49h
0
Foto: kckzz.hr

Učeničkom timu Đurđevačke Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva, u kojoj se provodi projekt IMAGINE Erasmus+,  predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić održala je predavanje.

Predsjednica Rupčić je istaknula bitnu poveznicu ovoga projekta i djelovanja Povjerenstva, a to je usmjerenost na promicanje tolerancije, jednakosti i ljudskih prava. Objasnila je strukturu i najvažnije elemente rada Povjerenstva uz naglasak na problematiku nasilja, kao jednu od okosnica rada Povjerenstva. Pozvala je sve mlade da prijavljuju slučajeve svakovrsnog nasilja, kojima svjedoče na bilo koji način jer tako daju svoj doprinos borbi protiv nasilja.

Mladi su upoznati sa zakonima koji se odnose na ravnopravnost, nasilje i prava žena. Naglašena je dobra suradnja s institucijama i udrugama civilnog društva, a posebice s udrugama osoba s invaliditetom.

Bilo je govora i o Festivalu žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije, koji se provodi s ciljem afirmacije žena iz ruralnih područja i promocije različitosti života današnje žene u ruralnim područjima.

Posebni cilj ovog projekta je doprinos zaštiti i promicanju ljudskih prava te jačanje položaja žena u društvu i umrežavanje žena radi unapređivanja položaja žene u ruralnom prostoru, razmjene iskustava, znanja i vještina u cilju podizanja kvalitete života u ruralnim područjima, očuvanja obitelji te kulturne baštine, tradicije, izričaja i običaja Podravine i Prigorja. Povjerenstvo potiče ravnopravnost u procesu odlučivanja u političkom i javnom životu kontinuiranim provođenjem kampanje “Politika treba žene”, koja je intenzivirana prije svih izbora (predsjedničkih, parlamentarnih i lokalnih).

Provode se aktivnosti kojima se želi potaknuti čelnike svih političkih stranaka na području županije na poštivanje zakonske odredbe o 40 postotnom participiranju podzastupljenog spola na svim izbornim listama, s naglaskom na važnost mjesta koja će zauzimati žene na listama, a koja trebaju garantirati ulazak žena u predstavnička tijela.

Predsjednica je naglasila važnost ovakvih predavanja, koje održava u đurđevačkim i koprivničkim osnovnim i srednjim školama već niz godina jer se na taj način djeca i mladi upoznaju s bitnim elementima ravnopravnosti spolova i ljudskih prava. Zaključila je predavanje pozivom na međusobno uvažavanje, toleranciju te prihvaćanje različitosti kao jamstvo za veće razumijevanje i kvalitetniji život.

Predavanju su prisustvovale i članice nastavničkog tima ravnateljica Nevenka Lončar te profesorice Dušanka Vergić i Ana Huzjak Kišivan kao koordinatorica projekta.