24 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Osnovna škola Fran Koncelak

Učiteljice iz Drnja upoznale se finskim obrazovnim sustavom, tajna leži u staroj uzrečici
U

Nema usmenog ispitivanja, a testovi su vrlo rijetki. Svaki učenik samostalno brine o svom napretku koji učitelji kontinuirano prate

Ne propustite

Učiteljice Osnovne škole Fran Koncelak Drnje, Ksenija Varović i Ana Tustonjić Dombaj krajem kolovoza provele su tjedan dana u finskom gradu Oulu.

Povod putovanja bio je Erasmus+ projekt kojeg škola uspješno provodi godinama. Treba napomenuti kako im je ovo ujedno bila i prva mobilnost u drugoj akreditacijskoj godini. U sklopu Job shadowinga pratile su nastavu kroz trinaest različitih predmeta.

Učiteljice Ksenija i Ana objasnile su kako izgleda finski obrazovni sustav.

– Predškola je obavezna za sve učenike. Škola je besplatna za sve i obvezna do osamnaeste godine života. Učenici imaju besplatne obroke, udžbenike i sav pribor. Od najranije dobi u središtu je učenik. Svaka škola ima autonomiju i može samostalno odrediti trajanje školskog sata u rasponu od 45 do 70 minuta. Raspored sati se mijenja tri do četiri puta godišnje u skladu s potrebama i mogućnostima učenika. To znači da učenici u određenom razdoblju imaju manji broj predmeta. Broj predmeta u jednom razdoblju varira između šest i devet. Zbog toga su učenici manje opterećeni i mogu se više fokusirati na sam sadržaj te napredovati prema svojim sposobnostima – pojašnjavaju.

drnje-osnovna škola
FOTO: Općina Drnje

Ističu kako ni učitelji ni učenici nisu opterećeni.

– Nema usmenog ispitivanja, a testovi su vrlo rijetki. Svaki učenik samostalno brine o svom napretku koji učitelji kontinuirano prate. Učenici ne osjećaju pritisak zbog ocjena i uspjeha. Nema učenja napamet, a naglasak se stavlja na praktični rad i osamostaljivanje učenika. U školi uče kuhati, šivati, izrađivati predmete od različitih materijala i kako biti tolerantni. Domaće zadaće gotovo da i nema – nastavljaju.

Uspješnost leži u staroj finskoj uzrečici.

– Tajna uspješnosti najvjerojatnije leži u staroj finskoj uzrečici, kojom se vode svi učitelji. Ona kaže da stvari koje naučite bez užitka, brzo ćete i zaboraviti – zaključuju učiteljice.

drnje-škola-finska
FOTO: Općina Drnje
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Vikend rekorderi

Uspio voziti bicikl s “natankanih” 3,33 promila, a opet se jurcalo kroz poznatu ravnicu kao da nema sutra

Podravsko-prigorska policija imala je podosta posla tijekom prošlog vikenda, kada su ubilježili čak 154 prometna prekršaja. Među njima se izdvojio...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×