Udruga Baobab: Vratimo život otočićima na Šoderici!

12:23h
0
Udruga Baobab odlučila je krenuti u kampanju „Vratimo život otočićima na Šoderici“ // foto: Koprivnica.net

Potaknuti prošlotjednim incidentom, kada je jedan od vlasnika objekata na Šoderici, verbalno napao poznatog koprivničkog biologa i istraživača Gorana Šafareka, članovi Udruge Baobab odlučili su krenuti u kampanju „Vratimo život otočićima na Šoderici“ s namjerom vraćanja Šoderici njenih letećih i plivajućih stanovnika.


Naime, Šafarek je u čamcu istraživao ptice i izviđao lokacije za snimanje dokumentarnog filma o podravskim šodericama, kada je na njega verbalno nasrnuo vlasnik nelegalno izgrađenog objekta na jednom od otočića koji se tamo nalaze.

– Neodgovorni pojedinci prisvojili su pojedine otočiće i drugima nasilno sprečavaju korištenje jezera. Osim toga, oni nisu ni svjesni da potpuno onemogućuju prirodnu funkciju ovih otočića. Ti su otočići prilikom kopanja ostavljeni upravo zbog mriještenja riba i gniježđenja ptica. Ptica danas na Šoderici gotovo i nema, a jezero takve veličine i bogatstva bi trebalo imati mnogo veću brojnost pataka, lisaka te ostalih ptica – upozoravaju iz Udruge te pozivaju nadležne da se pozabave ovom problematikom.

– O nelegalnom naseljavanju otočića bit će obaviješten komunalni redar  Općine Legrad  i Općine Drnje kojemu je i predana prijava. Ovom prilikom pozivamo župana i načelnike općina te sve dobronamjerne korisnike ovih prostora da se otočići „vrate“ jezeru i svim njegovim ljudskim korisnicima – poručujuiz Baobaba.Skica rute kojom je išao čamac i mjesto gdje je Šafarek doživio napad

Inače, Udruga Baobab je u timu za razvoj birdwatchinga – turizma promatranja ptica koje će Hrvatska jako razvijati ovih godina. Upravo ovaj projekt Udruge Baobab u velikoj mjeri ima za cilj razvoj turizma u Podravini, no prisvajanja pojedinaca i slučajevi poput ovog, samo otežavaju cijelu situaciju i projekt.

čitam...