2.6 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Udruga Franak: „Sramotno je da se banke ponose odlukom Vrhovnog suda da su nezakonito poslovale!“
U

Ne propustite

„Udruga Franak je nezadovoljna odlukom Vrhovnog suda te iskreno sumnjamo u spregu izvršne i sudske vlasti. Za razliku od drugih država koje su imale problem s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, Vrhovni sud je propustio zatražiti mišljenje Europskog suda pravde što je najbolji dokaz da ta odluka nije rezultat težnje za pravom i pravdom već se radi o zaštiti krupnog kapitala. Potrošači su opet ostali bez ikakve zaštite i preušteni sami sebi te je sramotno da se banke ponose odlukom Vrhovnog suda da su nezakonito poslovale”, izjavio je Krešimir Bajamić iz Udruge Franak na održanoj press konferenciji sa savezom Potrošač – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske.

Odlukom je potvrđeno kako su banke poslovale nesavjesno jer su ugovorile nezakonite ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi koju su mijenjale jednostrano te da su takve ugovorne odredbe nepoštene i zbog toga ništetne. „Banke su na taj način ostvarivale ekstra profit i protupravno stjecale imovinsku korist zbog čega se treba postaviti i pitanje osobne odgovornosti čelnika u upravi banaka. Udruga Franak će podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih osoba”, najavljuje Bajamić.

Vrhovni sud je prošle srijede odbacio revizije banaka te Udruge Franak i saveza Potrošača i donio odluku kojom potvrđuje presudu Visokog trgovačkog suda iz 2014. godine o nezakonitim kamatnim stopama, ali da valutna klauzula nije sporna jer smatraju kako je ta ugovorna odredba jasna i razumljiva sama po sebi. „Sramotno je to što, iako potrošači nisu dobili sve informacije za dobivanje cjelovite i kvalitetne odluke prije potpisivanja ugovora, sud je odlučio da je ta ugovorna odredba lako razumljiva prosječnom potrošaču. Čak im se visoki rizik kredita u švicarskim francima skrivao i trivijalizirao”, smatraju iz Udruge Franak.

Iako su izrazito nezadovoljni, naglašavaju da je ipak ova presuda dokazala da su banke nesavjesno i nepošteno poslovale te da im je to temelj za nastavak svoje borbe za prava građana koji proživljavaju već godinama ogromnu nepravdu kroz korištenje svih pravnih alata i sredstva koji su im na raspolaganju.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Kakve su vaše teorije?

Što je sad ovo? Čitatelj snimio neuobičajen trag na nebu: Očito avionu ne valja katalizator!

"Čisto" nebo, gušći zračni promet i društvene mreže vrlo brzo postanu zatrpane išaranim plavetnilom. U prvom dijelu rečenice krije...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×