11 C
Koprivnica
Subota, 13. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ZERO WASTE

Udruga FUNK održava radionice na temu kućnog kompostiranja, evo kako sudjelovati
U

Voditeljica radionice je Petra Pavleka, ZMAG-ovka koja se bavi agroekologijom, domenom koja povezuje poljoprivrednu proizvodnju i zaštitu okoliša.

Ne propustite

Ovog petka u prostorijama Udruge FUNK na koprivničkom Kampusu kreće prva od šest radionica predavanja pod nazivom ZERO WASTE koja se bavi zero waste načinom života.

Radionice se održavaju u sklopu FUNK-ovog projekta Centar + kojeg provode članovi Zelene mreže aktivističkih grupa, a prva radionica posvećena je kućnom kompostiranju hrane.

U današnjici se organski otpad često tretira kao obično smeće koje završava na depoima. Gotovo je trećina kućnog otpada upravo biootpad, koji nije samo klasični otpad već visokovrijedna i samorazgradiva materija koja se pravilnom preradom može ponovno koristiti. U prirodi se sve reciklira i biootpad se preradnom pretvara u kompost koji povećava kakvoću tla i hrani biljni svijet. Na spomenutoj radionici, posjetitelji će se upoznati s metodama i dobrobitima kompostiranja, te naučiti kako jednostavno i jeftino kompostirati u stanu ili kući.

kompostiranje hrane
izvor: FUNK Koprivnica

Voditeljica radionice je Petra Pavleka, ZMAG-ovka koja se bavi agroekologijom, domenom koja povezuje poljoprivrednu proizvodnju i zaštitu okoliša. Ova krajobrazna arhitektica se godinama bavila freelanceanjem, a od nedavno radi kao voditelj na projektu ZMAG-ove Društvene banke sjemena i programu hrane. Njen vrtlarski hobi je prerastao u opsesiju, a vrt koristi kao poligon gdje primjenjuje ekološki pristup i metode u skladu s prirodom.

Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) je udruga koja okuplja organske vrtlare, praktičare primjenjivih tehnologija i ekološkog graditeljstva, dizajnere permakulture, istraživače pravednih socijalnih modela organizacije i ravnopravnih međuljudskih odnosa te ekološke aktiviste. Udruga ZMAG djeluje kao jedan od devet Centara znanja za društveni razvoj u Hrvatskoj, u području održivog življenja i razvoja permakulture. Godinama razvija prostore istraživanja i učenja praktične primjene znanja i vještina za održivo življenje primjenjujući permakulturni dizajn i poštujući permakulturnu etiku (briga za ljude, briga za Zemlju i pravedna raspodjela resursa). Udruga je postala poznata kao inkubator za primjenu održivosti, pri čemu se posebno ističe izgradnja edukacijskog centra Reciklirano imanje u Vukomeriću koje je sjedište udruge i socijalno-edukacijski centar.

kompostiranje hrane
Izvor: FUNK Koprivnica

ZMAG već dvadeset godina radi na provedbi aktivnosti u područjima ekološke proizvodnje hrane i očuvanja sjemena, održivom gospodarenju otpadom, učenju o upotrebi obnovljivih izvora energije, izgradnji ekoloških i prirodnih kuća, zagovaranju i stvaranju modela dobre ekonomije, odnosno sustava društvene i solidarne ekonomije.

Za sudjelovanje na radionici potrebno se prijaviti putem e-maila savez.udruga.funk@gmail.com do 17. ožujka. U prijavnici je potrebno napisati ime i prezime, a predmet maila naznačiti s Prijava za radionicu kompostiranja.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rasinjski ljepotan

FOTO Pogledajte kako će izgledati novi dvorac Inkey, bit će to pravi turistički biser sjevera Hrvatske

Mnogo je bilo skeptika kad je Županija kupila derutni dvorac Inkey u Rasinji za 60-ak tisuća eura. Ova se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×