23.7 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
NISI SAMA – EDUCIRAJ SE UZ ZDRAVU KAVU S NAMA

Udruga Nismo same u Ludbregu održala dosad najmasovniju ‘zdravu kavu s doktorima’
U

U sklopu svog EU projekta 'Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama' provodi inicijative 'zdravih kava s doktorima' u 15 gradova diljem Hrvatske

Ne propustite

U listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same organizirala je svoju šestu ‘zdravu kavu s doktorima’ u Ludbregu koja je sa 76 sudionika dosad najmasovnija.

Zainteresirane žene su imale priliku iz prve ruke saznati sve o prevenciji malignih bolesti, procesu liječenja i kvalitetnoj prehrani, podijeliti svoja razmišljanja i osjećaje, ali i dobiti svu potrebnu psihološku podršku. Inicijativu ‘zdrave kave s doktorima’ u Ludbregu vodila je Zrinka Rendić-Miočević dr. med. spec. onkologije i radioterapije na Klinici za tumore
kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice u Zagrebu.

Udruga Nismo same u svog sklopu EU projekta ‘Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama’ provodi inicijative ‘zdravih kava s doktorima’ u 15 gradova diljem Hrvatske. Riječ je o neformalnim druženjima koja oboljelim i liječenim ženama te njihovim obiteljima omogućavaju da u opuštenoj atmosferi razgovaraju s liječnicima i ostalim stručnjacima o svim pitanjima koja ih muče.

‘Zdrave kave s doktorima’ su se do sada održale u Karlovcu, Sisku, Vukovaru, Šibeniku i Zaboku, a ostavile su jako pozitivan i ohrabrujući utjecaj na žene te okupile više od 170 sudionika. Tako je u mjesecu listopadu, kojeg simbolizira ružičasta boja, Udruga Nismo same održala svoju šestu po redu ‘zdravu kavu s doktorima’ u prekrasnom Ludbregu kako bi dodatno podržala borbu protiv raka dojke.

Nismo same
Foto: Nismo same

U restoranu ‘Črn-Bel’ okupilo se 76 sudionika, među kojima su bile članice udruga s područja Ludbrega, Varaždina i Koprivnice, koje su u razgovoru s liječnicima i članicama Udruge mogli saznati najvažnije informacije za prevenciju i preventivne preglede, proces liječenja, kvalitetnu prehranu i izgradnju imunitetna uz psihološku pomoć i podršku.

Voditeljica inicijative ‘zdrave kave s doktorima’ u Ludbregu bila je Zrinka Rendić-Miočević, dr. med. spec. onkologije i radioterapije na Klinici za tumore kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice u Zagrebu koja je istaknula važnost ove inicijative budući da upravo na ovim susretima brojne žene prvi put dobiju odgovore na većinu svojih dilema.

– Moram priznati da me iznenadio broj žena koje su došle na kavu, a istovremeno i razveselio. Razgovarali smo o mnogim važnim temama kao što su važnost pravovremene dijagnostike i ranog otkrivanja karcinoma dojke, što su najvažniji čimbenici za visoku stopu preživljenja. Govorili smo o raznim dijagnostičkim metodama za otkrivanje karcinoma dojke te kada ih treba početi primjenjivati kod bolesnica koje nemaju obiteljsko opterećenje, a kada kod onih koje ih imaju. U tom pogledu, dotaknuli smo se i problematike nedostupnosti određenih dijagnostičkih metoda, prvenstveno MR-a. Govorili smo i o važnosti prehrane, kako u prevenciji, tako i tijekom liječenja i nakon liječenja karcinoma i brojnim drugim važnim temama. Nastojali smo većini bolesnica dati savjete kako postupiti i kako si olakšati određene tegobe – rekla je Zrinka Rendić-Miočević.

Nismo same
Foto: Nismo same

U Ludbregu su s okupljenim ženama i svim zainteresiranim građanima razgovarali liječnici prim. Hussein Saghir, dr.med., spec. radiologije, Županijska bolnica Čakovec, Irena Stipešević-Rakamarić, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, preventivne programe i zdravstvenu statistiku Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i Karmen Kokot, dipl. ing., univ. spec. nutricionizma.

– Inicijativa je odlična, upravo zbog povratnih informacija od pacijenata koje potvrđuje naše pretpostavke o sustavu. Važno je da se novac kojim zdravstvo raspolaže podijeli na pravilniji način, da se, tamo gdje je moguće, više napravi preventivom, a novac preusmjeri na liječenje karcinoma dojke gdje veću ulogu ima sekundarna prevencija-  rekla je Irena Stipešević- Rakamarić.

Istaknula je kako je u Varaždinskoj županiji odaziv na preventivni program ranog otkrivanja raka dojke iznosio oko 65 posto, a nakon pojave virusa Covid-19 odaziv je pao za devet posto.

– Trebalo bi dodatno potaknuti žene da se jave na preventivne programe. Za početak, trebalo bi pomaknuti mogućnost mamografskih pregleda i nakon 16.30 sati za žene koje rade te jednom mjesečno uvesti radne subote – rekla je.

Nismo same
Foto: Nismo same

Gordana Loparić, predsjednica lokalne Udruge ‘Žene u borbi protiv raka dojke – Narcisa’ podijelila je svoja osobna razmišljanja, životnu priču i podržala ovu veliku inicijativu Udruge Nismo same. Istaknula je kako velik odaziv žena s ovog područja na ‘zdravu kavu s doktorima’ pokazuje da je ženama potrebno druženje, ali i da su ‘gladne’ informacija.

– Puno smo danas govorili o sustavu i čuli smo da žene imaju puno problema – i one koje su oboljele i one koje sumnjaju da su oboljele. Možda bi trebalo veći fokus staviti na obiteljske liječnike, da od njih sve krene dalje, da žene ne lutaju kroz sustav i ne moraju tražiti vezu – rekla je Gordana Loparić.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge u Zagrebu.

Nismo same
Foto: Nismo same
Nismo same
Foto: Nismo same
Nismo same
Foto: Nismo same
Nismo same
Foto: Nismo same
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Potpisivanje ugovora

Županija osigurala 300.000 eura za postavljanje solara na domove, Lončar: Ovo je lijep iznos za mladu obitelj, puno ćemo uštediti

Koprivničko-križevačka županija osigurala je gotovo 300.000 eura za 102 korisnika koja su postavili fotonaponske elektrane na svoje domove. U prostorijama...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×