epodravina tv

Ugostitelj Denis Košćak: Nismo u lockdownu, nego u knockdownu. Otežava se na sve moguće načine, mjesto druženja se sabotira, pa kažu puštamo vas da radite

15:22h
0

O mjerama Stožera, a koje se tiču ugostiteljskih objekata, odnosno kafića, danas je u studiju portala ePodravina govorio Denis Košćak, vlasnik Le Petit Caffea u centru Koprivnice.

– Nosimo se s mjerama, trenutno imamo smanjen kapacitet na pola, imali smo i posjete inspekcija i trenutno jako ovisimo o vremenu. Dobro je kad nas vrijeme mazi, no u popodnevnom dijelu dana ljudi sve manje dolaze od kada se nose maske – kazuje Denis.

Grad im je, kaže, dozvolio da rašire terasu koliko je potrebno, dok su unutra prepolovili kapacitet.

– Covid redar, to mi je jedna od najsmješnijih stvari koje su se pojavile s koronom, ne znam kako bi ga trebali imenovati i okruniti. Covid redar je kod nas onaj koji trenutno radi. Ljude trebamo upozoravati da nose maske i pridržavaju se mjera, no moram reći da se 90 posto ljudi svega pridržava – priča Denis.

No ipak kaže da manji broj gostiju nema maske.

– U tim situacijama ne znamo što napraviti, a ljudi i malo burno ponekad reagiraju. Nas se traži da budemo policajci u vlastitom prostoru. Obično ako netko radi probleme, ako je pijan, razbija, zovemo policiju, a sad se od nas očekuju da ih mi tjeramo van i obračunavamo se s njima. Bavimo se stvarima koje nisu naš posao, no većina ljudi je odgovorna – ističe.

Kaže kako je danas ujutro čovjek došao bez maske.

– Ostala mu je u autu. Kad sam mu sve rekao, već je bi u WC-u. Što da radim, da idem za njim? Ne znam, da se idem tući s njim? Sigurno to neću raditi. Zna se tko pazi na red, a to nismo mi – napominje on.

Što se tiče kazni za ugostitelje za nepridržavanje mjera, a koje se kreću od 20 do 70 tisuća kuna, Denis kaže da je pila okrenuta naopako.

– Mi moramo biti regulator, a kazne su rigorozne. Bilo bi u redu da se kažnjava pojedinačno ljude, no onda stožer nema resurse pa su okrenuli na nas, a svaka kazna, u bilo kojem iznosu, zatvara svaki lokal, posebno sada u ovoj situaciji. Kome je to u interesu da se gospodarstvo na takav način regulira – pita se Denis.

Prilikom dolaska inspekcije u njegov kafić, kaže da su sve provjeravali, dezinficijens, natpise te ih ograničili na 14 mjesta i stavili između stolova razmak od tri metra.

– Ljudi se idu u kafiće družiti, sklapati poslove, na dejt, rijetko tko će ići tamo gdje je sve prazno, dva tri stola. Oni su tražili da mičem inventar čime nagrđujemo prostor i stvaramo psihozu. Odgovor je – takva je mjera, to moramo. Sada imamo sedam stolova s po dvije stolice – ističe on.

Kad terase neće raditi, to će, tvrdi, biti neodrživo.

– Nismo u lockdownu, nego u knockdownu. Otežava se na sve moguće načine, mjesto druženja se sabotira, ali puštamo vas da radite. Zatvorite nas onda kompletno, budite hrabri ili veliki borci pa pokrijte troškove. Iako mislim da nas to čeka, pa ćemo vidjeti kakva je situacija. Nemoguće je da radimo, a ne radimo, a plaće ovise o tome. Lako je za nas, no tu su ljudi, obitelji i država mora biti spremna podnijeti teret – govori Košćak.

Dodaje kako shvaća da je na početku postojao strah od nepoznatog.

– No mislim da je ugroženu skupinu trebalo zaštititi, a ostale pustiti da normalno funkcioniraju. Postotak mladih koji su ugroženi je vrlo mali, a ugrozila se ekonomija generalno i ne vidim zašto se sve ponavlja, a mislim da je situacija puno jasnija. Nek se te ljude izolira, a ostalo neka funkcionira. Na ovaj se način širi panika i mlađi koji bi izlazili u kafiće ne idu nikamo. Klubovi ne rade, u kafićima je tako kako je, sve se srozalo, ljudi idu u sve gore situacije i ne znam gdje su psiholozi u cijeloj priči – iznio je za kraj svoje mišljenje cijele situacije.

čitam...