18.7 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Ukinuta Ekonomija – Koprivnica ostala i bez posljednjeg studija
U

Ne propustite

Ekonomski fakultet u Koprivnici do daljnjeg neće upisivati studente. Nakon što je vijest objavljena u medijima, stižu reakcije sa raznih strana. Dok Vesna Želježnjak najavljuje otvaranje novog fakulteta najesen, HSS-ovci smatraju kako je ukidanje studija – ludost.

Kako prenosi Glas Podravine, ukidanje centara van sjedišta Ekonomskog fakulteta u Zagrebu jedno je od mjera resornog ministarstva da bi se smanjio (preveliki) broj ekonomista. Na Ekonomski fakultet u Koprivnici lani su u prvu godinu upisana 192 studenta, od čega ih je čak 130 iz Koprivničko-križevačke županije. Dobra vijest je da će oni koju su ga započeli, studij moći dovršiti u Koprivnici.

Rekonstrukcija i restrikcije

Gradonačelnica Vesna Želježnjak jučer je izjavila kako nije sretna zbog ukidanja upisa na Ekonomiju, ali i kako je Vlada krenula s restrikcijama. “Ne gleda se tko je gdje na vlasti i nikom se ne podilazi već se ide u rekonstrukcije fakulteta i svih zanimanja kojih je previše.” Iako je najavila kako se od jeseni otvara novi studij u Koprivnici, nije željela govoriti o detaljima.

HSS-ovci su na današnjoj konferenciji za medije odbacili ideju o novom fakultetu kao alternativi ovogodišnjoj generaciji maturanata jer bi u pripreme za njegovo otvaranje trebalo krenuti već sad. Problem budućim studentima je ponajviše financijske naravi.

“Magla i obmana”

Ivan Pal smatra kako je trebala postojati alternativa u slučaju ukidanja Ekonomije / Foto: Ivan BrkićKarmen Antolić, predsjednica koprivničkog HSS-a, smatra kako je ovim činom nepovratno uništeno koprivničko visoko školstvo. Zabrinuta je činjenicom da je Vesna Želježnjak izjavila kako nije iznenađena i od vladajuće stranke zatražila da “zaustave tu ludost”.

“2011. godine se govorilo o otvaranju studija Prehrambeno-biološkog fakulteta i da će se pisati kurikulumi za nove studije koji su traženi u Europi. U travnju prošle godine najavili su pisanje kurikuluma s područja ambalaže i održivog transporta. Još 2007. godine gradonačelnik Mršić govorio je o velikom projektu osnivanja sveučilišnog kampusa gdje će biti 5 do 7 tisuća studenata. Gospodo draga, prošlo je puno vremena; nema kurikuluma, nema sveučilišta, a kamoli sveučilišnog kampusa.”, izjavila je Antolić te zaključila: “Nema ničega, samo magla i obmana.”

Jedini u okolici bez fakulteta

Dožupan i zamjenik predsjednika županijskog HSS-a, Ivan Pal, rekao je kako je Koprivnica sada jedini grad u okruženju Čakovca, Varaždina, Virovitice, Bjelovara koji nema fakultet. Smatra kako je trebao biti pripremljen alternativni studij i predlaže Vesni Želježnjak da sazove sastanak izvršnih vlasti Županije i Grada, akademske zajednice i gospodarstvenika. “Da pod hitno pokušamo napraviti nešto što će napraviti dobro ovom gradu.”, rekao je Pal.

Dožupan traži od Grada i da ostvari obećanje vezano uz otvaranje podružnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Koprivnici, podsjećajući kako je Županija obećala osigurati prostor, a Grad plaću za znanstvenog novaka. “Nakon 9 godina studija u Koprivnici mi nemamo ni jednog svog predavača.” kaže Pal, naglašavajući važnost stvaranja znanstvene jezgre u Koprivnici.
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nepopravljiv

Za ovog “majstora” nema prepreka, vozio sa zabranom, bez vozačke, hrpom negativnih bodova… Nije prošlo dobro

Bilo je posla jučer na koprivničkom sudu, a ponajviše zbog vozača koji su kršili sve i svašta. Jedan 36-godišnjak doveden...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×