17.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
javnozdravstvena akcija

Uključite se u akciju Kretanjem protiv ginekološkog raka hodanjem po virovskom krajoliku i putovima Stare gore
U

Cilj ove akcije je osvijestiti ginekološki rak, ukazati na mogućnosti prevencije te poticati na zdravi stil života kao osnovu sprječavanja svih sijela raka

Ne propustite

Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije organizira javnozdravstvenu akciju (Cro)Globe-athon kojom se pridružuje međunarodnoj kampanji promicanja svjesnosti o ginekološkom raku.

Svi koji su zainteresirani mogu se pridružiti akciji u subotu kada će se pod sloganom Kretanjem protiv ginekološkog raka hodati virovskim krajolikom i putovima Stare gore i tako skrenuti pozornost na ginekološki rak.

– Sastat ćemo se u 9 sati ujutro ispred Lovačkog doma u Virju gdje će se okupljenom društvu obratiti ginekolozi. O povijesti i značaju Virja te Stare gore upoznati će nas član predsjedništva lige mr. Dražen Podravec koji je, uz suorganizaciju Družbe Braća Hrvatskoga Zmaja – Zmajski stol u Križevcima te Općine Virje, Lovačkog društva i Društva žena Virje glavni organizator ovog skupa – ističu iz Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije.

Nakon uvodnih govora slijedi hodanje, a u 13 sati planiran je ručak za sudionike u Lovačkom domu.

Ističu da je potreba za stalnim promicanjem zdravlja, edukacijom o ginekološkom raku, kako ga spriječiti stalna i vrlo važna.

– Uloga kretanja u bilo kojem obliku jedan je od preduvjeta zdravog života i način prevencije raka. Statistički podaci govore da je rak tijela maternice na 4., rak jajnika i jajovoda na 6. mjestu, a rak rata maternice 10. po učestalosti novootkrivenih oboljenja od raka u žena u Republici Hrvatskoj – pojašnjavaju.

Što se tiče naše županije, prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravstvo, rak tijela maternice čini 5%, rak jajnika 6%, a rak vrata maternice 4% ukupno oboljelih žena od raka.

– Smanjiti pojavnost zloćudne bolesti može se velikim trudom i zalaganjem šire zajednice. Dobar primjer tome je smanjenja pobola od raka vrata maternice, nekoć jednog od najčešćih sijela raka u žena, koji je zbog organiziranog probira, edukacije i cijepljenja danas stavljen pod kontrolu u razvijenim zemljama – ističu.

Dodaju da je osnova borbe protiv raka njegova prevencija. Savjeti koji se stalno provlače kroz medije jesu i oni najvažniji, a to su pravilna i uravnotežena prehrana, tjelesna aktivnost te prosvjećenost stanovništva.

– Cilj ove akcije je osvijestiti ginekološki rak, ukazati na mogućnosti prevencije te poticati na zdravi stil života kao osnovu sprječavanja svih sijela raka – zaključuju.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Oštetili EU

UPRAVO Europski istražitelji “upali” u poznatu prehrambenu kompaniju, istraga u više županija

Kako doznajemo, europski istražitelji, to jest Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu provodi hitnu istragu u više hrvatskih...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×