NAKON TEŠKE BOLESTI

Umro je hrvatski političar Zdravko Tomac

Početkom devedesetih bio je desna ruka Ivice Račana u SDP-u, gdje su obojica slično promišljala budućnost, za vrijeme Domovinskog rata potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva.

16:58h
0
Foto: Youtube screenshot

U zagrebačkoj bolnici Dubrava u subotu u devet sati ujutro, nakon dulje i teške bolesti umro je poznati hrvatski političar i profesor politologije dr. Zdravko Tomac, prenosi portal 24sata.


Rođen u Garčinu 1937. godine, kao mladić je postao vatreni ljevičar. U srednjoj školi oduševljava se Marxom i Nietzscheom te postaje ateist i komunist, no nakon prometne nesreće u srednjoj školi, a u kojoj je iskusio kliničku smrt, počinje sumnjati u svijet bez Boga.

Bio je blizak suradnik Jakova Blaževića, predsjednika SR Hrvatske, predavao u političkoj školi u Kumrovcu, navodno sudjelovao u pisanju Blaževićeve autobiografske knjige “Kako sam tražio crvenu nit”.

Sedamdesetih je sudjelovao u pisanju polukonfederalnog jugoslavenskog ustava, koji je omogućio legalno osamostaljenje Hrvatske i drugih republika. Početkom devedesetih bio je desna ruka Ivice Račana u SDP-u, gdje su obojica slično promišljala budućnost, za vrijeme Domovinskog rata potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva

 

 

čitam...