15.4 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Županija nema novca za prioritetne projekte
Ž

Ne propustite

Poglavarstvo Koprivničko-križevačke županije odlučilo je koje će projekte i iznose predložiti za financiranje bespovratnim i kreditnim sredstvima državnom Fondu za regionalni razvoj. I ovaj put Povjerenstvo koje je moralo odabrati najopravdanija traženja jedinica lokalne samouprave imalo je nezahvalan posao, jer raspoloživog novca nema ni izdaleka dovoljno za brojne i nasušne potrebe stanovnika Podravine i Prigorja, ili po riječima župana Darka Korena:
– Svake godine imamo isti problem – sredstva Fonda su više puta manja u odnosu na te predložene programe i zahtjeve općina. Županija je, stoga, uvijek u vrlo nezavidnoj poziciju da mora „šakom riže nahraniti cijeli narod“.
Ove je godine iz Fonda za regionalni razvoj Koprivničko-križevačkoj županiji predložen iznos tek nešto veći od 2,5 milijuna kuna, a traženja općina i gradova premašila su 11 milijuna kuna, pa je pri odabiru projekata koji će biti predloženi presudio stav da se pokušaju zadovoljiti nužna traženja u onim programima i projektima za koje se misli da su najnužniji. Zbog toga su van razmatranja stavljena neka traženja, poput Općine Koprivnički Ivanec, koja je predložila iznos od 4 milijuna kuna za sufinanciranje gradnje kanalizacije, no župan Koren odmah je napomenuo da postoje određene garancije za pokriće tog udjela iz Hrvatskih voda. Slično je i sa Općinom Rasinja, kojoj za višemilijunski iznos potreban za rekonstrukciju prometnica par stotina tisuća kuna ne bi puno pomoglo, pa će se okrenuti programu ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede. Od odabranih pak programa novčano najteži je rekonstrukcija i dogradnja đurđevačkog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, za što se predlaže milijun kuna. Po 400.000 teški su modernizacija lokalne ceste Kamenica – Potok Kalnički i sekundarna vodovodna mreža u naseljima Đelekovec i Imbriovec, a po 250.000 kuna modernizacije cesta u Gornjoj Rijeci i Svetom Petru Orehovcu, dok je tek nešto manje zatraženo za izgradnju opskrbnog vodovoda općine Ferdinandovac. I dok je izbor projekata za bespovratna sredstva uzeo najviše vremena i truda članovima Povjerenstva za odabir, sa zahtjevima za kredite Fonda za regionalni razvoj nije bilo puno posla. Kako se za njih mogu natjecati samo financijski snažne jedinice lokalne samouprave, pristigao je samo jedan zahtjev i to Općine Podravske Sesvete, koja za projekt odvodnje otpadnih voda traži kredit od 3 milijuna kuna.
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Prelijepa djevojka zaraznog osmijeha odlično isfurala legendarni predmet koji će biti hit ovog ljeta

Zaraznim osmijehom ova nas je prelijepa djevojka koja je prošetala koprivničkim trgom jednostavno "kupila". I ne samo time, odjevni...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×