17.6 C
Koprivnica
Utorak, 25. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Urbanistički plan: Bedemi na Bašči poprimaju nekadašnji izgled i postaju „park 21. stoljeća“?
U

Ne propustite

Iako su se bedemi na koprivničkoj Bašči posljednjih godina počeli sve više koristiti za gradske manifestacije, postoji mogućnost da će oni u dogledno vrijeme poprimiti oblik kakav su imali i u 16., odnosno 17. stoljeću. Naime, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća gostovao je profesor povijesti i umjetnosti Zlatko Uzelac, koji je nazočnim vijećnicima, gostima i novinarima prezentirao urbanističko-konzervatorske studije i prijedloge obnove prostorne cjeline jugoistočnog bastiona grada Koprivnice (prostor oko Oružane).

Oružana, odnosno „Gradska vrata“ kako su se nekada izvorno zvala, zajedno sa svojom okolinom predstavlja prvorazredni spomenik renesansne baštine i Uzelac je u svojoj prezentaciji naglasio da taj bedem, iako uvelike uništen, još uvijek ima prostora za proširenje i obnovu.

– Za grad Koprivnicu taj povijesni prostor predstavlja ambijentalnu cjelinu od prvorazrednog povijesnog značaja, spomenik koji nosi sjećanje na najburnije dane, kada je Koprivnica stajala na samoj crti dugotrajnog ratnog sudara dva carstva, u drugoj polovini 16. i prvoj polovini 17. stoljeća. Danas je taj prostor zanemaren, zapušten i znatnim dijelom devastirani, ali posjeduje velike potencijale za rehabilitaciju, proširenje i obnovu svog povijesnog gradskog središta – objasnio je Uzelac.

Ukoliko bi u neko dogledno vrijeme zaživio ovaj urbanistički plan napravio bi se veliki drveni most (dugačak vjerojatno 60-ak metara), koji bi bio namjenjem isključivo za pješake i spojio bi se s „gradskim vratima“ na Oružani. Osim toga, dio prometnice bi se uklonio kako bi se bedem spojio s južnim dijelom (danas se tamo nalazi livada i vrtovi okolnih kućanstava), a postojeći bedemi bi se nadogradili, preoblikovali i „naslonili“ na Oružanu da sve izgleda kao prije nekoliko stoljeća.

– Projektom bi se uspostavio svojevrsni “park 21, stoljeća”. Prostor bi bio idealan za suvremena “sajmišna”, manifestaciona i sva moguća srodna događanja, a postojala bi i otvorena travnata parkovska površina s uređenim travnjakom za svakodnevne šetnje i igru – pojasnio je Uzelac te nadodao kako troškovi ne bi trebali biti preveliki jer se osim drvenog mosta, veliki dio posla odnosi na zemljane radove.Profesor Zlatko Uzelac prezentirao je plan obnove na današnjoj sjednici Gradskog vijeća // foto: Ivan Brkić

Slični primjeri rehabilitacije i obnove baroknih, odnosno renesansnih bastionih trasa mogu se naći u Osijeku, Varaždinu, Slavonskom Brodu te nekim europskim gradovima, a hoće li i Koprivnica krenuti putem tih gradova vidjet ćemo u razdoblju koje je pred nama.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Vatreni se bore s Italijom na terenu, a utakmica se gleda na svakom kutku, ulovili smo atmosferu

Odlučujuća je utakmica na Europskom prvenstvu za naše Vatrene. Igra se s Italijom, a samo pobjeda dolazi u obzir...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×