17.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
izmjena zakona

Uskoro nove osobne iskaznice: Evo što će se sve promijeniti, a između ostalog koristit će se i umjesto zdravstvene iskaznice
U

Zakon stupa na snagu 2. kolovoza

Ne propustite

Hrvatski sabor izmijenio je u prosincu Zakon o osobnoj iskaznici. Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu raspravu je uputilo Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o obrascima i evidenciji osobnih iskaznica te organizacijskim, tehničkim i sigurnosnim mjerama u postupku izdavanja osobnih iskaznica, piše RTL.

Zakon stupa na snagu 2. kolovoza, a neke promjene tiču se i osobnih iskaznica.

Kako su iz MUP-a tada objasnili, novine koje donosi izmjena i dopuna Zakona o osobnoj iskaznici su te da će osobne iskaznice na novom čipu sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju (papilarne linije kažiprsta lijeve i desne ruke) u interoperabilnim digitalnim formatima.

Osobna će na prednjoj strani sadržavati dvoslovnu oznaku Republike Hrvatske otisnutu u negativu u plavom pravokutniku okruženu s 12 žutih zvjezdica. Rok do kojeg vrijede osobne iskaznice izdane osobama do navršenih 70 godina bit će pet godina. Osobama s navršenih 70 godina, osobna iskaznica će se izdavati s rokom trajanja od 40 godina.

Zdravstvena, putovnica…

Na poleđini osobne iskaznice, kako stoji u Pravilniku, nalazit će se i prostor za upis podataka o matičnom broju osigurane osobe u obaveznom zdravstvenom osiguranju. Odnosno, ovakva osobna moći će biti i zdravstvena.

Iz MUP-a naglašavaju kako će vrijediti kao putovnica ne samo u državama EU, već svugdje u svijetu. Stvaraju se i tehnički preduvjeti za korištenje elektroničkih funkcionalnosti iskaznice i na drugim uređajima (mobitelima i tabletima), a ne samo na računalima.

Digitalna verzija na mobitelima

Na portalu www.eid.hr moći aktivirati digitalnu iskaznicu i to kroz tri koraka kako bi Vam bila dostupna na mobitelu:

1. Prijava na portalu i promjena inicijalne lozinke
2. Preuzimanje besplatnog softverskog paketa i uputa za aktivaciju elektroničkog dijela osobne iskaznice
3. Aktivacija elektroničkog dijela i promjena inicijalnog PIN-a.

Nakon toga građani će moći preuzeti mobilnu aplikaciju i prijaviti se na nju.

– ID aplikacija je nakon toga spremna za korištenje i omogućuje jednostavnu prijavu na sustav e-Građani, kao i pravovaljano elektroničko potpisivanje putem mobilnih telefona ili putem drugih uređaja (npr. tableti). U ovim slučajevima aplikacija zamjenjuje potpis koji se nalazi na osobnoj iskaznici – stoji u novom Zakonu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Vidovo 2024.

[FOTO/VIDEO] VELIKA SVEČANOST U Pitomači se slavi Dan općine, Grgačić: Planiramo projekte vrijedne 50 milijuna eura

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Pitomača, održana danas, kruna je proslave Dana općine Pitomača i blagdana Svetog Vida, zaštitnika...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×