12.1 C
Koprivnica
Petak, 24. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Uskoro tribina za građane // U županiji slab interes za Program energetske obnove zgrada
U

Ne propustite

Od ove je godine započeo Program energetske obnove višestambenih zgrada, s detaljnim planom do 2016. godine.

U sklopu provedbe programa, sufinanciraju se radovi na zgradama koji vode povećanju energetske učinkovitosti, kao što je fasada, stolarija, sustavi grijanja. Osim toga, osigurano je i sufinanciranje provedbe energetskih pregleda i izdavanja certifikata te priprema projektne dokumentacije višestambenih zgrada.

Stanari mogu znatno smanjiti izdatke

Programom je analizirano stanje postojećeg stambenog fonda i potrošnje energije, s prijedlogom i razradom mjera za unapređenje energetske učinkovitosti postojećih zgrada.

Raspoloživ iznos za cijelu Hrvatsku je 602,5 milijuna kuna godišnje, a tim će se sredstvima ostvariti oko 214 GWh uštede energije u neposrednoj potrošnji. Isto tako, očekuje se smanjenje izdataka građana za energiju u iznosu od čak 92 milijuna kuna godišnje. Bit će smanjena emisija CO2 za oko 62 000 tona godišnje te zapošljavanje cca. 2 300 ljudi godišnje.

Slab odaziv u županiji

Iako stanari mogu ostvariti značajne uštede, zanimanje za ovaj program nailazi na slab odaziv u Koprivničko-križevačkoj županiji, jer koliko nam je poznato, još ni jedna zgrada u Koprivnici nije ušla u program.

Za uspješnu provedbu programa ključni su upravitelji zgrada, jer djeluju kao ugovorna strana kod ostvarivanja subvencija u ime stanara. Zato je od iznimne važnosti da upravitelji zgrada pokažu volju za razvojem projekata povećanja energetsku učinkovitosti zgrada kojima upravljaju.

No dosadašnji razvoj događaja ukazuje da dobar dio upravitelja zgrada, ali ni stanari nisu spremni za pokretanje projekata kojima stanari mogu smanjiti svoje energetske troškove, povećati kvalitetu življenja u zgradama, a na kraju krajeva i povećati vrijednost stanova u kojima žive.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sredstva za provedbu programa osigurava iz vlastitih izvora, ali i fondova Europske Unije, dok stanari svoj dio sufinanciranja osiguravaju kroz stambenu pričuvu i/ili kredite.

Tribina za građane

Zbog slabog odaziva građana, ali i nepoznavanja ovoga programa, koprivnička Regionalna energetska agencija Sjever u prosincu planira organizirati tribinu kako bi građane detaljno upoznali s projektom i olakšali im prijavu.

Ujedno, gradovi Koprivnica, Varaždin i Virovitica kroz Regionalnu energetsku agenciju Sjever, čiji su osnivači, stanarima vešestambenih zgrada osiguravaju savjetodavnu pomoć prilikom ulaska u projekte energetske obnove kroz ovaj Program. Više informacija o Programu može se dobiti kod Regionalne energetske agencije Sjever, a kontakt podaci dostupni su na stranicama Agencije www.rea-sjever.hr.

Ključni sudionici u provedbi ovoga programa su Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja kao nositelj ovog programa, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kao sunositelj koji sudjeluje u promociji, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao provoditelj programa te upravitelji zgrada kao ključni dionik za uspješnu provedbu.

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Ne instalirajte ih

Oprez! Ovo su programi kojima prevaranti mogu upasti u vaš mobitel i “počistiti” vam bankovni račun

Kriptovalute i ulaganje u njih i dalje je vrlo popularno, a to koriste i brojni prevaranti koji vrebaju građane...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×