Dan žena

Uspješne poslovne žene o pravima, poslu te obilježavanju 8. marta, Martina Repić: Žene moraju i umiju uskladiti kuću, obitelj i posao pa zato mogu reći da imaju više sposobnosti

Doživjela sam neke situacije, kao i moje kolegice, koje vjerujem da ne bi čula da sam muško, no osobno to ignoriram. Gluposti ima na svim razinama pa tako i u muško-ženskim odnosima, kazuje Silvija Repić.

12:00h
0
Martina Repić, Marijeta Vidak, Martina Kuntić, Silvija Repić i Daliborka Kranjčić (s lijeva na desno ) Foto: Matija Gudlin

Danas se slavi Međunarodni dan žena, praznik koji je poznatiji kao 8.mart. Slave se zapravo ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola.

Ovaj dan ima dublje značenje jer zapravo predstavlja povijesnu borbu koju su žene morale voditi da bi uživale jednaka prava kao muškarci.

Naše poznatije podravsko-prigorske dame odgovorile su nam na koji način obilježavaju ovaj dan, dobivaju li poklone, kako spajaju poslovni i privatni život te je li došlo do određenih pomaka u ravnopravnosti spolova između muškaraca i žena kada govorimo i poslu.

Jedna od njih je Marijeta Vidak, uspješna sportašica Podravka Vegete. Ona kaže da čestita svojim bližnjima, mami i najboljim prijateljicama.

– Što se tiče obiteljskih čestitki, one su uglavnom preko poziva i poruka jer nismo svi u istom gradu. Dečko mi se uvijek sjeti pokloniti neku sitnicu za Dan žena – kazala nam je Marijeta Vidak.

Županijsko vijeće
Martina Kuntić // Foto: Ivan Brkić

Križevačka modna dizajnerica i Županijska vijećnica Martina Kuntić ne pridaje previše važnosti ovom danu, no rado će pokloniti cvijet svojoj majci.

– Iskreno, ne očekujem uopće da bi me na ovaj dan trebalo nečime darivati pa tako ni od svog dečka ne očekujem poklone. Lijepo da se obilježava, ali moram priznati da mi nije pretjerano važno. Imam sreće da privatni i poslovni život mogu spojiti u potpunosti, jer ono što radim mogu raditi na bilo kojem kontinentu i na bilo kojem mjestu pa tako i kod kuće. Smatram da se položaj žena itekako poboljšao, u krugu ljudi gdje se ja krećem ne vidim nikakve razlike između žena i muškaraca u poslovnom smislu, dok također nisam osjetila da bi se prema ženama i njihovim pozicijama pristupalo sa nekim podcjenjivanjem – kazala nam je Martina Kuntić.

S druge strane, nagrađena poduzetnica Daliborka Kranjčić i glavna izvršna direktorica poznatog trgovačkog lanca KTC, rekla nam je da je rođena u ono vrijeme kada se Danu žena pridavalo više važnosti nego primjerice, Valentinovu pa je ostala i navika da se prigodno obilježi svake godine.

– Uglavnom to bude čestitka ili neki cvijet, više nekako simbolično bez velikih darivanja. Kad govorimo o ravnopravnosti žena i muškaraca u poslovnom kontekstu, statistički pokazatelji su neumoljivi i jasni. Žene u odnosu na muškarce na istim radnim mjestima u državi zarađuju 12,5 posto manje, a u EU 16 posto. Usprkos svim ovim pokazateljima, osobno ne vjerujem u neku podređenost žena u odnosu na muškarce. Nikada nisam se nisam osjećala podređeno zato jer sam žena, možda zato što smatram da su ravnopravni odnosi zasnovani na međusobnom uvažavanju oni najkvalitetniji. Inače, U KTC d.d. -u statistika ide u prilog ženama. Žene prevladavaju na rukovodećim pozicijama – ističe D. Kranjčić.

Što se tiče usklađivanja poslovnih i privatnih obveza, uspijeva ih uskladiti uz pomoć obitelji.

– Sada je lakše kada su djeca već odrasla i prilično samostalna, ali ranije kada su bila manja, nesebična pomoć roditelja bila mi je neprocjenjiva te im i ovim im putem zahvaljujem na tome – zaključuje D. Kranjčić.

Foto: Matija Gudlin
Martina Repić // Foto: Matija Gudlin

Ovaj Dan obilježava i do njega drži i Martina Repić, ravnateljica đurđevačkog Dječjeg vrtića koja radi u kolektivu u kojem je okružena većinom s pripadnicama ženskog spola.

– U vrtiću je većina žena i volimo se počastiti na ovaj dan. Suprug se isto zna sjetiti pa me daruje prigodno, ali više volim da me iznenadi spontano. Što se tiče ravnopravnosti spolova, ne mogu reći da sam ikad osjetila podređenost, da sam manje vrijedna primjerice. Puno nas u gradu ima na funkcijama gdje su žene ravnatelji i zaista se osjećam ravnopravno. Moram reći da su žene i sposobnije, drže tri ćoška u kući, a četvrti pridržavaju. Moraju i umiju uskladiti kuću, obitelj i posao pa zato mogu reći da eto, imaju više sposobnosti. Što se tiče spajanja privatnog i poslovnog, uspijevam uskladiti obaveze, imam supruga koji mi je podrška i nema problema – rekla nam je M. Repić.

Silvija Repić mlada je poduzetnica, vlasnica i pokretačica koprivničke tvrtke Sana delikatese, koja se bavi proizvodnjom i prodajom namaza od slanutka.

Kaže da ju na Dan žena često me neko od kolega, dečko, tata i brat iznenande s nekom sitnicicom. da ja sebi nešto posebno napravim iskreno baš i ne, a ona slavi duplo, jer joj je dan prije rođendan.

– No da ja sebe nešto napravim, iskreno ne. Što se tiče obespravljenosti, nisam se tako osjećala naspram muškaraca, ni u poslu ni privatno, i to zato jer ne razmišljam na takav  način. Doživjela sam neke situacije, kao i moje kolegice, koje vjerujem da ne bih čula da sam muško, no osobno to ignoriram. Gluposti ima na svim razinama pa tako i u muško-ženskim odnosima. Smatram da bi i muškarci trebali imati svoj dan jer i jedni i drugi imamo svoje snage, no ženama su se kroz povijest pridavala manja prava pa je dobro da se dodatno daje naglasak na ravopravnost, jer smo svjesni da nije svugdje u svijetu žena ravnopravna – kazuje Silvija.

Silvija Repić s kolegicama // Foto: Bussines caffe

Ističe da i kod nas još uvijek ravnopravnost nije potpuna.

–  Primjerice žene se i dalje na poslu pita imate li djece ili planirate, to se događa koliko god mi o tome šutjeli – mišljenja je ona.

Iako stalno zaposlena, trudi se imati vrijeme za sebe, inače kaže sav taj posao ne bi imao smisla.

– Firma je mlada te radim puno, i više nego mije to dugoročni plan i imam vrlo malo slobodnog vremena.  Dajem sve od sebe mjesecima pa se počastim putovanjem, evo prošli sam mjesec bila na Zanzibaru i to me malo vratilo u život – zaključuje ona.

Sve ove moćne i snažne žene te cijela redakcija epodravine svim pripadnicama ljepšeg spola želi sretan Dan žena!

čitam...
Loading...