20.4 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
15. listopada

Uz poruku “Ako ne vidimo, nismo nevidljivi” u Koprivnici obilježen Međunarodni dan bijelog štapa
U

Mobilnost slijepih osoba prioritetni je preduvjet za njihovo ravnopravno sudjelovanje u svim svakodnevnim aktivnostima i uključivanje u život zajednice.

Ne propustite

Udruga slijepih Koprivničko – križevačke županije obilježila je Međunarodni dan bijelog štapa.

Ovaj dan obilježava se od 1964. godine. Na razini cijele Hrvatske 15. listopad je dana kada se ističu problemi s kojima se slijepe osobe svakodnevno susreću te ukazuje na stupanj njihove ravnopravne prihvaćenosti u zajednici. Inkluzivni dodatak jedan je od glavnih problema koji se nastoji riješiti unazad nekoliko godina. Ključna je izrada kvalitetnog Zakona o inkluzivnom dodatku kao jedinog zakona koji bi regulirao prava svih osoba s invaliditetom na naknadu koja kompenzira povećane troškove života osoba s invaliditetom i koja bi omogućila dostojanstvo i ravnopravno uključivanje u život zajednice.

Još jedna od aktualnih tema ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa je i socijalna usluga videćeg pratitelja, a ujedno najvažnija socijalna usluga koja se trenutno pruža osobama s oštećenjem vida u RH i koja omogućava samostalniji, kvalitetniji i sadržajniji život članova te njihovo lakše uključivanje u život zajednice. Usluga mora biti financirana sustavno Zakonom o osobnoj asistenciji ili na neki drugi način te mora osigurati kontinuiranu, kvalitetnu, ujednačenu i učinkovitu uslugu slijepim osobama. Usluga mora uključivati udruge Članice Hrvatskog saveza slijepih jer je njihova uloga neophodna i potrebna upravo zbog poznavanja potreba, mogućnosti i ograničenja slijepih osoba ali i izazova koji se događaju u pružanju predmetne usluge.

Postoji niz problema s kojima se osobe s oštećenjem vida svakodnevno suočavaju, od sustavnog financiranja udruga osoba s invaliditetom, arhitektonski nepristupačnih javnih prostora i građevina pa do problema sa zapošljavanjem. Donošenje zakona o brajici i rješavanje problema tiskanja školskih knjiga za djecu na brajici također su teme koje je važno riješiti kako bi osobe oštećena vida imale što bolje uvjete za kvalitetan život.

Poruka kojom se ove godine obilježava Međunarodni dan bijelog štapa “Ako ne vidimo, nismo nevidljivi!” ima za cilj staviti fokus na bolju mobilnost, odnosno lakše kretanje urbanim sredinama kroz veći broj i bolju prohodnost taktilnih staza vodilja koje omogućavaju lakše kretanje slijepim osobama. Njihova mobilnost prioritetni je preduvjet za ravnopravno sudjelovanje u svim svakodnevnim aktivnostima i uključivanje u život zajednice.

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa Udruga slijepih je organizirala i prezentaciju pomagala za osobe s oštećenjem vida koju su održali djelatnici Tiflotehne d.o.o. iz Zagreba. Upravo moderne tehnologije olakšavaju život osobama s oštećenjem vida pa je upoznavanje svih mogućnosti koje nudi asistivna tehnologija, od govornih mobitela, kućanskih pomagala, elektroničkih povećala, reprodukotra zvuka, od velike koristi za tu populaciju.

Svečanosti su nazočili zamjenik župana Ratimir Ljubić te predstavnici ostalih udruga osoba s invaliditetom s područja grada. Program je održan u sklopu projekta „Naši dani“ financiranog od strane Grada Koprivnice i Koprivničko – križevačke županije.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rifovi revolucije

U Kino Velebit dolazi film koji je osvojio publiku diljem svijeta, stiže i autor na projekciju

Glazbeno-akcijska komedija Rifovi revolucije stiže u Koprivnicu. Film je nastao u Varaždinu, u kooprodukciji udruge Trash i udruge Rebl...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×