7.9 C
Koprivnica
Srijeda, 24. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PODIGNUTA OPTUŽNICA

UŽAS U NAŠEM KRAJU Roditelji grubo zanemarivali tek rođenu bebu. Spavala na madracu na golom betonu, u hladnoj sobi, u tri mjeseca triput hospitalizirana
U

Roditelji su često bili pijani, a beba je na kraju smještena u udomiteljsku obitelj

Ne propustite

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je pred Općinskim sudom optužnicu protiv D.B. i M.B. iz Đurđevca, koje se tereti da su od 4. studenog prošle pa sve do 31. siječnja ove godine, kao roditelji grubo zanemarivali svoje dužnosti podizanja tek rođenog djeteta. Time su počinili kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece i kazneno djelo povrede djetetovih prava.

Tužitelji navode da su se strašne scene odigravale u obiteljskoj kući, u kojoj nisu bili osigurani adekvatni stambeni uvjeti za novorođenče. Također, roditelji nisu vodili brigu o osnovnim potrebama tek rođenog djeteta koje je boravilo u sobi zajedno s njima, na madracu postavljenom na betonskoj podlozi, u prohladnoj prostoriji. Također, roditelji su se često odavali konzumaciji alkohola.

Zbog svega toga, beba je od 1. prosinca, s još nepunih mjesec dana, pa sve do 31. siječnja, boravila po bolnicama. Prvo u Općoj bolnici Koprivnica, zatim Klinici za infektivne bolesti u Fran Mihaljević u Zagrebu te u KBC Sestre Milosrdnice. Dijagnoza je bila akutni bronhitis i upala pluća. Rješenjem Centra za socijalnu skrb Đurđevac, beba je 1. veljače smještena privremeno u udomiteljsku obitelj.

PU koprivničko-križevačka podnijela je kaznenu prijavu sredinom svibnja, nakon čega je provedeno istraživanje. Prvookrivljena D.B. tvrdila je da je dijete jako osjetljivo i da oni nisu krivi što je bilo po bolnicama. Kazala je da je dijete imalo svu potrebnu robu, pelene, mlijeko i grijanu kuću. Poricala je konzumiranje alkohola, ali i priznala da je bilo obiteljskog nasilja te je policija dvaput intervenirala. Dodala je da dijete nisu upisali pedijatru, jer suprug nije imao osobnu iskaznicu, ali to su ispravili nakon dva mjeseca.

Kao trudnica u bolnicu dolazila pijana i ozljeđivana

Njezin suprug je isto tako poricao da su dijete držali u hladnoj prostoriji i da se o njemu nisu brinuli. Međutim, porekao je i to da su se u obitelji tukli i svađali, iako su se znali porječkati. Za razliku do supruge, naglasio je da dijete nisu upisali pedijatru zbog corone, a da je kuća bila neuredna za vrijeme dolaska djelatnica Centra, jer su je farbali i renovirali.

U svojstvu svjedokinje ispitana je i N.K., koja je navela da je Centar prva saznanja o obitelji primio u rujnu, kada su od bolnice obaviješteni da je na odjelu pijana trudnica, koja je u svađi sa šogoricom bila i ozlijeđena. Nakon toga su izvršili terenski obilazak obitelji i upozorili prvookrivljenu trudnicu da ne konzumira alkohol. Drugu akciju imali su u siječnje ove godine, kada su saznali da je dijete već dvaput hospitalizirano. Kazala je svjedokinja da tada u kući nije bilo tepiha, samo goli beton na kojem je bio madrac. Također, nije bilo toplo iako je u kući bila peć, a nije bilo ni nekih stvari koje su potrebne novorođenom djetetu. S obzirom na to sve, Centar je donio odluku o smještaju djeteta u udomiteljsku obitelj.

Na temelju iskaza, dokaznih materijala, bolničke dokumentacije, kaotičnog stanja unutar obitelji i svega ostalog, smatra se da postoje sva obilježja kaznenog djela za koje ih se tereti. Stoga je optužnica opravdana i na Zakonu osnovana. Tužitelji od suda traže za prvookrivljenu šest mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, a za drugookrivljenog 10 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. Naime, suprug je od ranije poznat policiji zbog niza krađi, koje je počinio mlađih dana.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Obljetnica

FOTO/VIDEO Rotary klub Koprivnica slavi 20. rođendan u Domoljubu, došli brojni poznati Koprivničanci

Rotary klub Koprivnica svečanošću u Domoljubu slavi svoju 20. obljetnicu. Tim su povodom u Domoljub došle brojne Koprivničanke i Koprivničanci...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×