Polazeći od spoznaje da je gastronomija važan dio identiteta pojedinog kraja, ali i od činjenice da je gastronomija danas sve značajniji motiv za putovanje, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije i Hrvatska turistička zajednica zajednički su financirale projekt Okusi Hrvatske tradicije, čiji je nositelj tvrtka DMK Vall 042 iz Varaždina.
Uvažavajući specifičnosti gastronomije u križevačkom Prigorju i u Podravini, projekt u Koprivničko-križevačkoj županiji realiziran je pod nazivom Okusi Podravine i Okusi Prigorja.
Kriterije za dobivanje standarda Okusi ispunilo je 13 ugostiteljskih objekata na području Koprivničko-križevačke županije. Između ostalog, ugostiteljski objekti moraju imati u ponudi tijekom cijele godine najmanje četiri tradicijska jela s popisa gastronomske baštine, oblikovana u minimalno dva sezonska jelovnika, te najmanje šest lokalnih pića, od čega četiri etikete vina.
Ugostiteljski objekti u kojima možete naručiti neko od tradicionalnih jela s popisa Okusi koprivničko-križevačkog kraja, poput soma Sekuline, pilećih rola punjenih čvarcima, zelenih rezanaca s vrganjima, kašene juhe sa sušenim vrganjima, palenjaka sa sirnim namazom, bučnice s tikvom i sirom, divljeg zeca s mudlinima i još puno toga, su :
– Restoran Podravska klet, Starigrad Koprivnica
– Pivnica Kraluš, Koprivnica
– Restoran Klas, Koprivnica
– Restoran Katarza, Koprivnica
– Restoran Kalimero, Koprivnica
– Restoran Hotela Zlatan, Koprivnica
– Restoran i pivnica Stari grad, Đurđevac
– Restoran Đurđevečka iža Hotela Picok, Đurđevac
– Izletište Sunčano selo, Jagnjedovec
– Lovačka kuća Sokolovac
– Gradska kavana Križevci
– Restoran Calypso, Križevci
– Seoski turizam Rakić, Čabraji, Križevci
Organizatori te vlasnici restorana vas pozivaju da posjetite neki od navedenih ugostiteljskih objekata i uživate u ponudi naših tradicionalnih jela i domaćih pića.
Dobar tek!