4 C
Koprivnica
Srijeda, 17. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Velika Martinjska špelancija u Đurđevcu
V

Ne propustite

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije po peti put organizira Veliku martinjsku špelanciju – sastanak desetak „martinjskih biškupa“ iz Koprivničko-križevačke županije. Redovna godišnja „vinodu“ održat će se u Đurđevcu 06. studenog, a sazvao ju je Veliki meštar martinjskog ceremonijala, njegovo vinočanstvo „Petrina Poberun Prvi“ – Martin kalnovečko – kloštranski, Branko Sobota.

Martini će se u 10 sati pješice uputiti iz Starog grada Đurđevca do gradonačelnika kome će iznijeti svoje zahtjeve u skladu s Vinskim zakonikom. Nakon toga će na Jurjevskom trgu u 11 sati započeti „vinoda“ na koju su pozvani svi dokazani i nedokazani vinoljupci. Tamo će županijski Martini, Dragan Petrović-Martin od šalatinoga brega, Damir Horvat-Martin od plačibrega, Darko Korošec-Martin od Svetoga Vida, Josip Petras – Martin novigradsko – komarnički, Stjepan Kordek – Martin od biberčekovoga  brega, Zoran Homen – Martin svekriževečki, Branko Sobota-Martin kalnovečko – kloštranski, Željko Kožarić – Martin malokostanjski, Krešimir Blažek – Martin Koprivničko-draganovečki i Bruno Šušković – Martin od Križevčina, između sebe izabrati novog Velikog meštra martinjskog ceremonijala kojemu će predati pečat i biškupsku kapu prvog među jednakima.

 

Veliki meštar martinjskog ceremonijala će izabrati ime pod kojim će obnašati svoj „vinifikat“ narednih godinu dana te će propisati od kada do kada će se održavati martinjske špelancije i po kojim pravilima. Na kraju će izdati testemoniume ostalim „martinjskim meštrima“ da idu u svijet širiti «vinovjeru». Po jedinstvenom ritualu oni će na kraju krstiti mošt u vino i vlasniku izdati „krsni list“ kao dokaznicu da je poganin „mošt“ preveden u finu vinsku kapljicu koja se bude rado pila.

Ove godine na veliku „vinodu“ u Đurđevcu stižu i dični gosti – Martini iz okolnih županija, a to su Vid Balog – Martin svehrvatski, Vlado Bauer – Martin požeško – slavonski, Slavko Faltak – Martin od Međimurja i Svetog Urbana, Vitomir Kovačević – Martin Daruvarski i Tomislav Lovreković – Martin pitomačko-aršanjski.  

Domaćin i suorganizator ove manifestacije je TZ grada Đurđevca i udruge vinara  članice županijske zajednice vinogradara, vinara i voćara, koje će posjetiteljima ponuditi domaće delicije i mošt na degustaciju.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

UZBUNE I SLAVLJA U HRVATSKOJ SAHARI

FOTO/VIDEO Anđela Lenhard Antolin predstavila svoju knjigu priča za najmlađe inspiriranu đurđevačkim posebnostima

Anđela Lenhard Antolin, poznata đurđevačka novinarka u Gradskoj je knjižnici predstavila svoju knjigu priča za djecu "Uzbune i slavlja...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×