Osnovna škola Sveti Petar Orehovec

Veliki uspjeh osnovnoškolaca na Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva

Festival okuplja učenike osnovnih škola iz cijele Hrvatske koji se ističu svojim talentima u izvannastavnim glazbenim aktivnostima.

09:21h
0

Jednu prvu i dvije druge nagrade osvojili su učenici Osnovne škole Sveti Petar Orehovec na 2. Festivalu dječjeg glazbenog stvaralaštva održanom u dvorani Gorgona Muzeja za suvremenu umjetnost u Zagrebu.

Prvom nagradom u kategoriji Mladi autori nagrađena je skladba U ponoć na zvoniku, za koju je glazbu napisao učenik Klaudije Mažar. Druge nagrade u istoj kategoriji osvojile su skladbe Pjesma o školi i Course of Magic. Za prvu skladbu glazbu i tekst napisala je osmašica Mihaela Miklečić, a glazbu za drugu Jasmina Funtak. Svim učenicima mentorica je učiteljica glazbenog Ivana Šiković.

Učenici su na Festivalu nastupili u sljedećem sastavu: Antonela Štimac (vokal), Antonija Poljak (klavir), Karla Fagnjen (vokal), Ivona Paček (bisernica), Klaudije Mažar (bisernica),Antun Bračun (brač), Ana-Marija Nemčić(gitara), Helena Kralj (gitara), Dorotea Franjčević (harmonika), Jasmina Funtak(flauta).

– Festival okuplja učenike osnovnih škola iz cijele Hrvatske koji se ističu svojim talentima u izvannastavnim glazbenim aktivnostima. Njegova je svrha poticanje dječjega glazbenog stvaralaštva u najširem smislu, od pjevanja i sviranja do skladanja i glazbenog scenskog izražavanja. Ideja pokretača Festivala bila je okupiti djecu i učitelje, glazbene kreativce i omogućiti im što bolje produkcijske uvjete, a nastala je osluškivanjem potreba djece i učitelja glazbene kulture. Pokrenula ga je udruga Opus iz Dugog Sela, a prvi put je održan 2015. godine u Osnovnoj školi Ivan Benković u Dugom selu. Tada se samo u jednoj kategoriji okupilo 150 djece iz dvanaest škola iz cijele Hrvatske – rekla je Sandra Frančišković, ravnateljice Festivala.

Nakon iznimnog uspjeha i velikog odjeka, Festival dječjeg glazbenog stvaralaštva širi se i raste obogaćen novim kategorijama. Na ovogodišnjem, drugom izdanju festivala, uz kategoriju Mladi autori, uvedene su i kategorije Mjuzikli i Školska mjuza, koja obuhvaća obrade skladbi svih žanrova u izvedbi različitih glazbenih ansambla. Sudionici kategorijeMjuzikli svoje su mjuzikle izveli prvog dana festivala, u petak 12. svibnja.

Na Festivalu su se predstavili učenici iz čak 23 škole, a nastupilo je oko 600 učenika. O nagradama je odlučivao stručni žiri kojem su se kao posebni gosti pridružili Goran Karan i Ante Cash.

Prema riječima učenika, Festival je bio odlično organiziran, a istaknuli su i da su stekli nova glazbena iskustva i sklopili nova prijateljstva.

čitam...
Loading...