7.1 C
Koprivnica
Subota, 20. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Tajne grada

Veliko povijesno otkriće pokazalo da je Đurđevac još stariji nego što se mislilo
V

S ponosom možemo prezentirati još 30 godina bogatiju povijest Đurđevca, rekao je Martin Mahović.

Ne propustite

Na kraju sjednice Gradskog vijeća Grada Đurđevca Martin Mahović, voditelj odsjeka za gospodarstvo, okupljenima je prezentirao veliko otkriće važno za cjelokupnu povijest Đurđevca.

Naime, povijesni topograf Ranko Pavleš u Mađarskom državnom arhivu pronašao je dokument u kojemu se spominje naselje današnjeg Đurđevca još 1237., što znači da je Đurđevac 30 godina stariji nego što se dosad mislilo. Tako će ove godine umjesto planiranog 750. rođendana proslaviti 780.

Martin Mahović // Foto: Sanjin Bojić

– Prvi zapis imena Đurđevca u darovnici Bele IV. bio je iz 1267. godine. Već smo bili pokrenuli inicijativu obilježavanja te izuzetno važne obljetnice, no provjerili smo i ostale izvore. Ranko Pavleš 2013. godine objavio je u svom radu “Podravina u srednjem vijeku” zapis o dokumentu kojeg je našao u kojemu se Đurđevac spominje čak 30 godina prije. On dolazi do podatka da se u prijepisu dokumenta iz 1237. spominje podjela posjeda Oxzeu Sengurg ili Svetog Jurja. Riječ je o Odredbi palatina Dionizija oko podjele naselja Svetog Jurja između župana Csapo i magistra Tiburcija. S obzirom na to da je kod nas na stručnom osposobljavanju Ivana Pavlović koja govori mađarski, ona je potražila taj dokument i sada ga prvi puta javno obznanjujemo. Dokument je preveden i provjeren tako da sada s ponosom možemo prezentirati još 30 godina bogatiju povijest Đurđevca – rekao je Mahović.

Također je pozvao sve zainteresirane da svojim istraživanjima i radovima nastave istraživati ovo otkriće.

Dokument na latinskom jeziku može se pogledati ovdje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Optužnica

Kupio 5,3 kilograma ilegalnog duhana, može i do godinu u zatvor!

Čak i godinu dana zatvora može dobiti jedan 55-godišnjak kojeg je policija "ulovila" u kupnji ilegalnog duhana. Osim što...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×