Predstavljanje županije

Velikom svečanosti u Pečuhu proslavljen Dan državnosti

09:00h
0
Dan državnosti u Pečuhu // Foto: kckzz

– Izuzetno sam ponosna što danas predstavljamo jednu od najmanjih hrvatskih županija, Koprivničko-križevačku županiju, ali po mnogočemu najuspješniju – rekla je Vesna Haluga.

U sklopu predstavljanja Koprivničko-križevačke županije na konzularnom području u Republici Mađarskoj, zamjenik župana Ivan Pal sa suradnicima prisustvovao je obilježavanju Dana državnosti i 25. godišnjici neovisnosti Republike Hrvatske.

Otvorenjem izložbe 100 godina Price započela je svečanost obilježavanja koju je otvorio gradonačelnik grada Pečuha Zsolt Pava dok je o samoj izložbi govorio hrvatski kulturni djelatnik iz Mađarske Ernest Barić. Radi se o izložbi koja je otvorena povodom stote godišnjice rođenja hrvatskog slikara i likovnog pedagoga Zlatka Price, a sva izložena djela darovana su gradu Pečuhu.

Svečanost je nastavljena u pečuškoj katedrali gdje je održana sveta misa za Domovinu koju je predvodio župnik iz Mohača Attila Bognar, a koncelebrirali su je svećenici iz Republike Mađarske i Hrvatske.

Tom prigodom generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga na svetoj misi nosila je svečanu peteransku narodnu nošnju. Nošnja je rekonstruirana te izrađena pod utjecajem građanskih modnih stilova koja se nosila u svečanim prilikama, a za tu priliku posudila ju je Katica Erdec, predsjednica kulturno umjetničkog društva Fran Galović Peteranec.

Svečani prijem proslave hrvatske državnosti i predstavljanja naše Županije u hrvatskom centru Miroslav Krleža upriličila je konzulica Haluga te tom prilikom zahvalila županu Darku Korenu i zamjeniku Ivanu Palu na odličnoj suradnji kroz godine te poželjela još bolju u budućnosti.

– Izuzetno sam ponosna što danas predstavljamo jednu od najmanjih hrvatskih županija, Koprivničko-križevačku županiju, ali po mnogočemu najuspješniju – rekla je Vesna Haluga.

Prigodnim riječima obratio se i zamjenik župana Pal čestitavši svima Dan državnosti.
– Dragi Hrvati i Hrvatice u Mađarskoj, dragi prijatelji, čestitam vam Dan naše državnosti te se zahvaljujem konzulici Halugi što je upravo našu županiju odabrala za glavnog partnera – izjavio je Pal.

Prilikom svog govora osvrnuo se i na izložbu Hrvatska naiva, bogatstvo običaja – Hlebinska škola, koja je nedavno održana u Mađarskoj, ali i na sve događaje koji su bili i koji će tek biti održani u Mađarskoj, s željom da i daljnja suradnja bude ovako dobra kao i do sada.

Na samom prijemu predstavljena je Koprivničko-križevačka županija i prikazan je županijski turistički film koji prikazuje njene čari i ljepote, a u sklopu predstavljanja županije održan je i kuharski show Podravke.

Bila je ovo prilika da predsjednik Hrvatske samouprave u Republici Mađarskoj Ivan Gugan preda gradonačelniku grada Vukovara Ivanu Penavi donaciju od 10 tisuća eura koju su skupili Hrvati u Mađarskoj za obnovu vukovarskog vodotornja.

Za kulturno umjetnički dio programa pobrinuli su se ženski pjevački sastav Korijeni iz Martinaca te tamburaški sastav Biseri Drave iz Starina, a prijemu su prisustvovali i direktor županijske Turističke zajednice Zdravko Mihevc, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Dragan Vulin te brojni gosti i uzvanici.

čitam...