17.1 C
Koprivnica
Srijeda, 28. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
Home Izdvojeno VIDEO Angkor je nevjerojatni kompleks palača i hramova u Kambodži, dio njih progutala je džungla

VIDEO Angkor je nevjerojatni kompleks palača i hramova u Kambodži, dio njih progutala je džungla

0
VIDEO Angkor je nevjerojatni kompleks palača i hramova u Kambodži, dio njih progutala je džungla

Angkor je prostrani kraljevski kompleks uz gradić Seam Reap, država Kambodža. Nekad sjedišta kraljeva moćnog kraljevstava Kmera (ugrubo današnje Kambodže i okolnih područja Indokine), s vremenom su postala zaboravljena osim za lokalne ljude. Vanjskom svijetu ponovo ih je otkrio Francuz Henri Mouhot, za vrijeme francuske kolonijalne vladavine u ovoj zemlji. Tada je to bila velika senzacija koja je pobudila interes za

Angor je zapravo kompleks nekoliko desetaka palača i hramova, izgrađenih od 802. do 1432. godine, sve na nevjerojatnoj površini od 300 km2. To je zapravo bio milijunski grad (jezgra mu je bila Angkor Thom) prije jednog milenija kada su europska središta brojala svega nekoliko desetaka tisuća duša. Drvene kuće stanovnika Angkora davno su pretvorene u prah nakon silnih stoljeća, ostavivši samo kamene građevine, uglavnom za vjerske svrhe. Neke  je od njih progutala i džungla poput Ta Prohma i Preah Khana.

Kraljevi-bogovi ostavljali su jedan za drugim spomenike svoje vladavine, baš kao i u Egiptu, najveći. Od svih kraljeva je Jayavarman VII bio najmoćniji i ostavio najveći trag. Najveće i najpoznatije palače su enigmatični Bayon, obrastao drvećem Ta Prohm i sam Angkor Wat, najveći najveličanstveniji od svih.

Foto: Goran Šafarek

Najveći od tih palača, hramova i gradova okruženi su golemim zidovima, a neki i opkopom vode, brana od osvajača i neželjenih posjetitelja, ali i pokazatelj moći drevnih vladara. Ući u neku od palača i hramova u to je doba moći i obilja zaista morao biti nevjerojatan doživljaj putnicima ili delegacijama susjednih zemalja.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
×