živo, živo

VIDEO/FOTO Prava fešta bila je jučer i u Pitomači, Vincekove hodancije uvijek su vesele

Nakon obreda druženje je nastavljeno uz vrhunsku kapljicu i domaće tamburaše.

16:30h
0

U povodu obilježavanja blagdana sv. Vinka, Turistička zajednica općine Pitomača i Općina Pitomača organizirali su pješački izlet s degustacijom vina po pitomačkom vinogorju pod nazivom Vincekove hodancije, kako piše icv.hr.

Tom prigodom u vinogradu domaćina prikazan je prigodni obred vezan uz taj blagdan koji su vodili vinski biskupi Tomislav Lovreković i Mladen Jug. Sveti Vinko je naime jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana, a uz njega se tradicionalno veže i obred u kojem, bez obzira na vremenske prilike, treba doći do trsa gdje gazda vinograda ritualno odreže nekoliko grančica. Potom se orezani trs poškropi, a na lozu su obješene kobasice koje ukazuju na želju za plodnošću i dobrim urodom.

– Turistička zajednica općine Pitomača i Općina Pitomača već tradicionalno obilježavaju blagdan sv. Vinka kroz Vincekove hodancije. Iznimno nam je drago što su nas ove godine posjetili i članovi Hrvatskog kulturnog centra Sveti Martin. Prohodali smo jedan dio po pitomačkom vinogorju, a na kraju su nas ugostili domaćini u kleti obitelji Đakić. Uz vrhunsku kapljicu, domaće tamburaše i tradicionalnu hranu mi i ove godine započinjemo ono što je svakom vinogradaru najvažnije, a to je početak uspješne vinogradarske godine – rekla je Ivona Pankaz, direktorica Turističke zajednice Općine Pitomača.

Dobrodošlicu svim nazočnima poželio je i domaćin, predsjednik HVIDRA-e i saborski zastupnik Josip Đakić.

-Danas smo se okupili na tradicionalnom druženju povodom sv. Vinka, blagdana kojim počinju radovi u vinogradu. Vincekove hodancije obilježili smo ovdje, kod nas, u Otrovanskom bregu, uz naše biskupe koji su blagoslovili naše trse, uz naše rezače i vezače koji su danas s nama, uz naše prijatelje iz Koprivničko-križevačke županije, iz kulturne udruge Sveti Martin… Današnjim danom obilježili smo početak rezidbe vinograda i općenito radova u vinogradu koji bi trebali biti završeni do sv. Josipa, 19. ožujka.

– Nadamo se dobrom vremenu, kako bi se radovi mogli privesti kraju. Trsi su blagoslovljeni, radovi su počeli, isto kao i želje za dobrim urodom jer ova tvornica pod nebom iziskuje i malo Božje volje, tako da danas, ovo obilježavanje sv. Vinka u obitelji Đakić je postalo već tradicionalno i održavat će se i dalje, kao i Martinje te sv. Bartol, ali i sve one ostale vinogradarske špelancije na našim bregima – poručio je J. Đakić, domaćin ovog tradicionalnog enogastronomskog izleta.

Nakon obreda druženje je nastavljeno uz vrhunsku kapljicu i domaće tamburaše.