23 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Intervencije bez opreme za gašenje

VIDEO Ključ se zaključao u automobilu, a na sjedištu je bilo malo dijete, u pomoć su stigli vatrogasci
V

Jedna mačka četiri je dana sjedila na krovu kuće i mijaukala te uznemiravala ukućane i susjede. Vatrogasci su prvo izašli sa zapovjednim vozilom u izvid, potom su na teren pozvali navalno vozilo s ljestvama. Mačka je po dolasku vatrogasca na krovište skočila s krova.

Ne propustite

Osim u klasičnim gašenjima požara, vatrogasci JVP-a Koprivnice su tijekom protekle godine sudjelovali u mnogobrojnim intervencijama pri kojima nije korištena oprema za gašenje.

Od otvaranja vrata stanova, ispumpavanja vode, saniranja mjesta nesreća do spašavanja kućnih ljubimaca. Iako su obučeni za gotovo svaku situaciju, ponekad su morali i improvizirati.

U kratkom pregledu donosimo vam najzanimljivije intervencije tijekom prošle godine u kojima su sudjelovali vatrogasci s našeg područja.

Vlasnik stana iz Koprivnice izgubio je ključeve te je zamolio da mu se otvore vrata pomoću specijalnog alata. U dogovoru s policijom, vatrogasci su u prisutnosti djelatnika MUP-a otvorili vrata stana u prizemlju.

S ovakvim situacijama susretali su se često, neke od njih bile su daleko ozbiljnije. Po dojavi iz Policijske uprave bilo je potrebno otvoriti vrata na objektu u Malim Grabičanima zbog sumnje da je vlasniku pozlilo. Dolaskom na adresu u prisustvu sumještana otvorena su vrata. Muška osoba je ležala na podu, mrtva, što su potvrdili djelatnici policije. Nažalost, ovakvih slučajeva bilo je nekoliko tijekom prošle godine.

Uslijed snježnog nevremena u Reki slomljen je komunikacijski stup koji je otežavao promet. Vatrogasci su po dolasku utvrdili problem i kontaktirali operatera u T-Comu koji je sugerirao da ne diraju stup zbog mogućnosti puknuća kablova te da će poslati svoju službu na teren. Vatrogasci su se nakon dolaska djelatnika policije vratili u postaju.

Tijekom godine imali su i velik broj intervencija u kojima je bilo potrebno ispumpati vodu. Poplavljeni su podrumi obiteljskih kuća pa su uz pomoć EMP muljača, pumpi i agregata ispumpavali vodu. Bilo je i ozbiljnijih situacija u kojima su ispumpavali vodu iz šahta kako bi se došlo do mrtvih osoba.

Nakon dojave stanara zgrade da se osjeti dim u prizemlju stambene zgrade izašli su na teren s navalnim vozilom i četiri djelatnika. Dolaskom na mjesto događaja utvrdili su da nema nikakvih znakova požara već da se osjeti miris pečenja ribe u hodniku. Zgradu su pregledali od podruma do zadnjeg kata te otvorili ulazna vrata radi provjetravanja.

Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

U Vlaislavu je nakon prometne nesreće u prevrnutom vozilu bilo povrijeđenih osoba. Do dolaska vatrogasaca djelatnici hitne medicinske pomoći izvukli su povrijeđene osobe i otpremili ih u bolnicu. Vatrogasci su po završetku uviđaja ispravili vozilo na kotače te pomoću razupora otvorili poklopac motora i odvojili kleme. Ovo su bile gotovo rutinske zadaće koje su vatrogasci obavljali tijekom prošle godine.

Nakon dojave iz policije da je vozilo za uviđaj ostalo u blatu izašli su na teren, no zbog blatnog terena nisu mogli doći do vozila pa su na mjesto intervencije uputili vozilo za šumske požare koje je izvuklo vozilo iz blata.

Vatrogasci su u Štaglincu uz pomoć 100 litara vode pod tlakom probili začepljenje u slivniku na pješačkoj stazi kako bi istekla voda iz dvorišta koja je ugrožavala stambene objekte.

Vlasnici mačaka često su se za pomoć obratili vatrogascima. Najčešće se radilo o mačkama koje su nekoliko dana bile na krovištu kuća ili drvetu. Jedna mačka četiri je dana sjedila na krovu kuće i mijaukala te uznemiravala ukućane i susjede. Vatrogasci su prvo izašli sa zapovjednim vozilom u izvid, potom su na teren pozvali navalno vozilo s ljestvama. Mačka je po dolasku vatrogasca na krovište skočila s krova.

Dogodila se i greška u sistemu vatrodojave poslovnog objekta. Zaštitar je dao informaciju da se radi o alarmu detektora plina u kotlovnici. Vatrogasci su eksplozimetrom provjerili i utvrdili da su prisutni ugljikovodici u zraku te da zbog toga se učestalo pojavljuje greška na vatrodojavi već dulje vrijeme.

Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Pas je zaglavio u metalnoj ogradi, vatrogasci su hidrauličkim škarama izrezali dio metala kako bi ga oslobodili.

Ključevi osobnog automobila ostali su na sjedištu vozača nakon zatvaranja vrata te se automobil automatski zaključao. Na zadnjem sjedištu bilo je malo dijete. Vatrogasci su pomoću žice zakvačili ključ koji je bio na sjedalu i izvukli ga te otvorili automobil.

Prilikom rušenja drvenog objekta muškarca je poklopio krov.  Uz pomoć članova DVD-a Legrad i mještana vatrogasci su podigli kompletnu konstrukciju te omogućili djelatnicima hitne pomoći zbrinjavanje ozlijeđenog i pripremanje za transport u bolnicu. Pomogli su i kod unošenja ozlijeđenog u vozilo hitne. Intervenciji je prisustvovalo 5 članova DVD-a Legrad s navalnim vozilom.

Na poslovnoj zgradi vjetar je otkinuo jedno od sidrišta plakata. Vatrogasci su iz košare auto-ljestvi spustili plakat kako ne bi razbijao prozore ili pao na pješačku stazu.

Vatrogasci su postavljali izvučene poklopce i metalne rešetke na šahtove ispred noćnog kluba. Djelatnicima saniteta pružena je pomoći kod transporta pacijenta velike tjelesne mase.

Za kraj pogledajte kako to izgleda kad vatrogasci zaprime dojavu.

 

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

STANJE U STOČARSTVU

FOTO Veljko i Danijela u svom selu jedini uzgajaju krave: Proizvodnja mlijeka postala je skup sport

Nedaleko Đurđevca smjestilo se poznato naselje Sveta Ana, čija Vodenica privlači brojne turiste i zaljubljenike u prirodu Veljko i Danijela...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×