- Oglas -

Gost RTL Direkta bio je komunikacijski stručnjak Krešimir Macan na temu lokalnih izbora do kojih je mjesec dana.

Komentirao je šanse kandidata te kazao da programi kandidata na lokalnim izborima uopće nisu važni.

– Morate ga imati. Kad ga nemate, mogu vas prozivati, a kad ga imate, nitko ga ne čita – smatra Macan.

- Oglas -

Jedan od zanimljivijih aspekata u programima je nuđenje novaca.

– Kerum je svojevremeno nudio božićnice, on ih je isplaćivao sve 4 godine i on je dobio te glasove. Dakle, Vesna Škare Ožbolt vjerojatno gađa na tu stariju populaciju. Već se daje dosta novaca za djecu, tako da nije to neće biti neka presudna razlika. Može se konkretno pokušati kupit s nekom mjerom no to sve skupa košta. Dok je primjerice problem komaraca u Osijeku vrlo konkretna stvar. Tko riješi komarce, taj je gradonačelnik – komentirao je Macan.

Kampanja je, po Macanovu mišljenju, poprilično dosadna. Nema vidljivosti i sve se nekako smirilo. 

– Mislim da je najveća dilema Vukovarsko-srijemska županija. Tamo nitko ne zna tko će dobiti. Postoji pretpostavka da će Penava biti favorit za gradonačelnika, a bitka je za župana – rekao je Macan.

Kerum je jedan od favorita za drugi krug u Splitu, kazao je Macan. Dok se situacija oko Vuce nekako stišala.

HDZ-ov kandidat je favorit u Osijeku, no bit će zanimljivo vidjeti hoće li HDZ imati i grad i županiju. U Rijeci je puno kandidata, ima par onih koji bi mogli ući u drugi krug.

– Formiraju se pozicije, hoće li tko uspjeti preskočiti koga. Imali smo Marina Miletića koji je bio dugo drugi, a sad izgleda da je otišao, prema zadnjim istraživanjima niže. Imao je negativnu kampanju i na istom spektru su ga lupali te su zasigurno prouzročili taj dramatičan pad – prokomentirao je Macan situaciju u Rijeci.

Za Tomislava Tomaševića vjeruje da ulazi u drugi krug.

– Vrlo je izgledno da bi on mogao dobiti. Pitanje je tko će s ovog drugog spektra doći i tko bi mogao okupiti desnicu. Ja bih se kladio na Vesnu Škare Ožbolt i Jelenu Pavičić Vukičević. Jer one nisu tipične političarke. Filipović je sada kandidat da će proći, ali on ne može okupiti tu širinu da bi potukao Tomaševića. Možda prođe u drugi krug, ali nije favorit u drugom krugu. Sjetimo se Sandre Švaljek. Ona je mogla dobiti Bandića da je prošla drugi krug – kazao je.

Macan napominje kako svi kandidati žive u svom oblaku i misle da svi znaju da su oni kandidati. Zagreb ima skoro 600 tisuća birača i do njih se mora doći.

Miroslav Škoro stavio je najveći fokus na parking.

– Nije to nešto dramatično što će promijeniti percepciju. To će na kraju svi nuditi jer se promet mora riješiti. I ovo je jedan od prijedloga – rekao je Škoro.

Macan naglašava važnost kampanje. Sada sve ovisi hoće li biti međusobnih napada, hoće li netko pogriješiti ili će krenuti negativna kampanja. Miletić trenutno radi najbolju online kampanju jer je influencer. Ali nije dovoljna tehnologija, mora se imati i širina – napominje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).