12.1 C
Koprivnica
Subota, 24. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
Home Izdvojeno VIDEO Mala čigra jedna je od najrjeđih ptica u Hrvatskoj, nalazimo je samo na Dravi i jadranskoj obali

VIDEO Mala čigra jedna je od najrjeđih ptica u Hrvatskoj, nalazimo je samo na Dravi i jadranskoj obali

0
VIDEO Mala čigra jedna je od najrjeđih ptica u Hrvatskoj, nalazimo je samo na Dravi i jadranskoj obali

Mala čigra (Sterna albifrons) je ptica uskog tijela, šiljatih krila i s duboko usječenim repom. Žuti kljun i noge, te njena veličina čine ovu vrstu nezamjenjivom s ostalim vrstama čigri. Hrani se sitnom ribom, račićima, kukcima i mekušcima. Lovi samostalno ili u manjim grupama pri čemu hvata plijen zaranjajući u vodu s 3-10 metara visine. Gnijezdi pojedinačno ili u manjim kolonijama, često s drugim vrstama čigri, na šljunčanim ili pješčanim sprudovima duž obale i rijeka.

Može se naći duž morskih obala, te duž rijeka, šljunčara i akumulacija, na mjestima gdje ima šljunčanih otoka i sprudova. Rasprostranjena je u Europi, Aziji, Africi i Australiji, no populacije su vrlo fragmentirane i ptica je rijetka. Europske populacije su selice koje zimuju u zapadnoj i južnoj Africi.

Mala čigra jedna je od najrjeđih gnjezdarica Hrvatske. Na rijekama gnijezdi jedino na Dravi u Koprivničko-križevačkoj županiji, između 230-190 rkm, a ukupna gnijezdeća populacija u najboljim godinama nije veća od 14 parova (prosječno gnijezdi od 4-7 parova). Na moru živi ostatak naše populacije.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
×