8.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
Home Vijesti Hrvatska VIDEO Policija: Budite uzor svom djetetu, petarde nisu igračke, najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike

VIDEO Policija: Budite uzor svom djetetu, petarde nisu igračke, najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike

0
VIDEO Policija: Budite uzor svom djetetu, petarde nisu igračke, najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike

Od 15. prosinca do 9. siječnja provodit će se akcija Mir i dobro, čiji je cilj spriječiti nezakonitu uporabu oružja, pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava za vrijeme blagdana.

– Pirotehnička sredstva su sva sredstva koja sadrže eksplozivne tvari ili eksplozivnu smjesu tvari namijenjenih za stvaranje topline, svjetla, zvuka, plina ili dima, ili kombinaciju takvih učinaka kroz samostalne egzotermne kemijske reakcije, a dijele se na kategorije F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2 – objasnila je policija.

Pirotehnička sredstva razvrstana su u kategorije s obzirom na njihovu namjenu, rizik uporabe te razinu buke koju proizvode. F1 kategorija uključuje sredstva niskoga rizika i zanemarive buke namijenjena za upravu u ograničenim prostorima, u što se ubrajaju i ona za uporabu unutar stambenih zgrada. S druge strane, pirotehnika F4 kategorije predstavlja visok rizik smiju je koristiti samo osobe sa stručnim znanjem, a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlja, objavila je, između ostalih, Policijska uprava koprivničko-križevačka.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Promjene u Zakonu

– Građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2,T1, i T2 za osobne potrebe. Promjena u odnosu na odredbe izmijenjenog Zakona, a odnosi se na građane, je u dijelu da od 2. siječnja 2021. godine građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 – pojasnili su.

Ostala se pirotehnika iz F2 i F3 kategorija građanima starijima od 18 mogu prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja u trgovinama pirotehničkih sredstava koja imaju odobrenje ministarstva. Koristiti se, pak, mogu od 27. prosinca do 1. siječnja.

– Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se, osim u prodavaonicama oružja i streljiva te prodavaonicama pirotehničkih sredstava, prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama te na kioscima tijekom cijele godine, građanima starijim od 14 godina. Uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F1 dozvoljena je građanima starijim od 14 godina tijekom cijele godine – detaljizirali su.

Foto: PU koprivničko-križevačke

Kazne za građane kreću se od pet do 15 tisuća kuna, a za pravne osobe od deset do 30 tisuća kuna, ovisno o vrsti prekršaja.

Na području PU koprivničko-križevačke prošle godine nisu zabilježene ozljede korištenjem pirotehnike. No jesu dva propucavanja, zbog čega su protiv dvije osobe podnesene kaznene prijave. Optužni su prijedlozi, dodaju, podneseni protiv druge dvije osobe zbog nezakonite uporabe.

Savjeti policije građanima:

– Kako biste izbjegli neželjene posljedice ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.
– Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
– Kupujte pirotehnička sredstva samo u ovlaštenim prodavaonicama.
– Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju.
– Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!
– Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
×