23 C
Koprivnica
Subota, 25. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Problem

VIDEO Psi napušteni na šodrani u Sigecu, čitateljica: Komunalna redarka nije obavijestila sklonište, a Općina nema financija, Derdić: To nije istina, ovu problematiku shvaćamo ozbiljno
V

Problem napuštenih pasa često je aktualna tema, ali i dalje bez konačnog rješenja. Ova problematika obuhvaća sve općine i gradove u našoj županiji, ali se o tome ne govori tako često

Ne propustite

Diljem županije, i diljem Lijepe Naše, suočavamo se s problemima napuštenih pasa.

Tako nam se obratila čitateljica koja nam je skrenula pozornost kako se na šodrani u mjestu Sigetec, naselju u sklopu Općine Peteranec, nalaze nezabrinuti psi. Naime, priča oko napuštenih pasa krenula je prije više od godinu kada je netko dva štenca ostavio na spomenutoj šodrani, navodi ona.

Kaže kako je od ta dva psa ženka preživjela, i kako je u roku od par mjeseci ostala skotna te je okotila šest štenaca.

– Zvala sam odmah komunalnu redaricu Općine Peteranec kako bih je obavijestila za prva dva napuštena psa, no mjesta u skloništu nije bilo. Zatim sam ponovno zvala kako bih joj rekla za štence pa je ponovno rekla da mjesta u skloništu nema. Nakon toga zvala sam sklonište koje je to demantiralo i potvrdilo da dotična nije kontaktirala sklonište. Također, u međuvremenu je ostalim mještanima općine, kad bi zvali vezano za pse lutalice, rečeno da pse odvezu u drugu općinu – pojašnjava zabrinuta čitateljica.

Nakon toga, pojavio se još jedan muški pas, koji je ozlijeđen.

– Stenci su izgladnjeli, pas je ozlijeđen, kuja je van sebe i uz sve to dolaze debeli minusi koje ti psi, prepušteni sami sebi, vjerojatno neće preživjeti. I sad vi meni recite tko će sirote životinje nositi na duši ako ju ima – pita se ona.

– Kontaktirao je osobno komunalnu redarku koja je ponovno odbila dati odobrenje da se psi zbrinu, nakon čega je kontaktiran i sam načelnik Ivan Derdić, koji je rekao da općina nema financija za pse – ističe.

I mi smo kontaktirali načelnika Ivana Derdića te ga upitali je li upoznat s problemom napuštenih pasa i kako komentira navode čitateljice koja nam se obratila.

– Općina Peteranec ima program mjera za nezbrinute pse, u vidu mikročipiranja, kastracije te sterilizacije pasa, a obavljena je i kontrola čipiranosti i cijepljenja pasa po kućanstvima pa i javni poziv za udomljavanje pasa smještenih u azilima. Određeni je korak vidljiv primjenom spomenutih mjera, no još uvijek u nedovoljnoj mjeri kako bi se trajno riješila predmetna problematika – pojašnjava načelnik.

Svečana sjednica Đelekovec
Ivan Derdić // Foto: Ivan Balija

Sukladno zakonskim, ali i ugovornim obvezama tijekom 2022. godine samo za dnevni boravak pasa Općina Peteranec izdvojila je 16.786,51 eura dok je u 2023. godini izdvojila 36.741,30 eura.

– Na području Općine Peteranec nalaze se dva azila za zbrinjavanje pasa čiji je nedavno vlasnik postala Veterinarska stanica Koprivnica d.o.o. i jedini su pružatelj usluge zbrinjavanja pasa na području Koprivničko-križevačke županije, što znači da se svi nezbrinuti psi s područja županije smještaju u azile na području Općine Peteranec – dodaje.

Spominje kako od preuzimanja novog vlasnika Općina broji sve veći broj napuštenih pasa na području cijele Općine Peteranec, koji se s obzirom na lokacije azila automatizmom pripisuju njihovom vlasništvu, a što je vidljivo iz spomenutog godišnjeg troška izdvajanja za dnevni boravak.

– Mišljenja smo da je potrebno pomoći napuštenim životinjama i to za Općinu Peteranec nikada nije bilo sporno, no nije korektno očekivati da kompletan trošak zbrinjavanja napuštenih i nečipiranih pasa u takvim slučajevima ide isključivo na trošak Proračuna i to zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca. Takva praksa dugoročno je neodrživa za općinske i gradske proračune te bi i ostali akteri trebali snositi dio troškova. Ono što čitateljica navodi, apsolutno je neistina, ali vjerujemo da ista samo nije informirana koliko se sredstava izdvaja i aktivnosti provodi upravo za pse, ali nažalost praksa je pojedinaca koji to primjenjuju na Općini Peteranec – kaže Derdić.

Problem napuštenih pasa često je aktualna tema, ali i dalje bez konačnog rješenja. Ova problematika obuhvaća sve općine i gradove u našoj županiji, ali se o tome ne govori tako često.

Tijekom razgovora načelnik Ivan Derdić rekao nam je kako je na posljednja dva kolegija gradonačelnika po pozivu Župana Koprivničko-križevačke županije dotaknuo teme o zbrinjavanju pasa lutalica i apelirao na zajedničko rješenje problematike te je županija u razmatranju trajnog rješenja za problematiku nezabrinutih i napuštenih pasa.

Također, osvrnuo se i komunalnu redarku koja prema zabrinutoj čitateljici nije obavijestila sklonište o napuštenim psima i postupila kako bi trebala.

– Komunalna redarka Općine Peteranec redovito obilazi teren pa je tako i postupila po generičkoj e-mail poruci upućenoj od više osoba. Općina Peteranec ovu problematiku shvaća i pristupa joj ozbiljno i pokušava riješiti u skladu sa svojim mogućnostima što je evidentno iz aktivnosti i mjera koje provodi, a cijenili bismo kada bi se i aktivni članovi Udruga za zaštitu životinja ozbiljnije upoznali i pozabavili s korijenom problematike i pomogli nam u rješavanju istih. Ova uvijek delikatna tema nešto je što zahtjeva intervenciju i angažman više instance, prvenstveno u vidu zakonske i pravne regulative sukladno stvarnom stanju u praksi i na terenu – zaključuje načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Tragedija u Kloštru Podravskom

Bisiklist na kojeg je naletio 39-godišnjak je preminuo, koprivnički tužitelji otvorili istragu

Kako upravo doznajemo, Općinski su državni odvjetnici u Koprivnici otvorili istragu protiv 39-godišnjaka zbog osnovane sumnje da je skrivio...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×