Čovjek i priroda

VIDEO Robert Moko Markovčić pokušava spasiti žive organizme za vrijeme isušivanja jezera HE Dubrava

Robert Markovčić Moko radi na spašavanju npr. autohtonih školjki, tako da ih ponovno vraća u glavne vodotoke.

19:30h
0

Damjan Kolarek snimio je što se događa sa živim organizmima za vrijeme isušivanja najvećeg umjetnog jezera u Hrvatskoj, HE Dubrava.

– Kako bi gledatelji imali direktan pristup prirodi, snimili smo iscrpan video izvještaj sa terena koji obiluje i brojnim zračnim snimkama. Da bi dobili jasniju sliku i utisak na ono što se događa, pripremili smo detaljniji izvještaj za one koji ne žive na tom području. U emisiji gostuje biolog Goran Šafarek stručnjak za rijeke, stoga možete čuti njegovo vrednovanje trenutnog stanja kod slatkovodne ihtiofaune – kaže Robert Moko Markovčić, koji očajnički pokušava spasiti žive organizme.

A kada HEP (hrvatska elektro-privreda) krene na dugotrajni remont nasipa jezera, Robert Markovčić Moko radi na spašavanju npr. autohtonih školjki, tako da ih ponovno vraća u glavne vodotoke. Umjetna akumulacija sa betonskim obalama i asfaltom zapravo je mrtva priroda. Otoci su jedino ključni na tom dijelu Drave. Ptice se trenutno goste sa hranom koja odumire, a kroz nekoliko dana vrućina će ubiti sve organizme koji su ostali zahvaćeni na sušnim površinama.

– Pouka videa je da se ponukaju Zaštitarsko-ekološke udruge na ovakve pothvate u nekim budućim spašavanjima ekosustava, bar onog što se spasit može, ali nikako time da se čovjek miješa u prirodu gerilskim metodama, radeći stručne stvari na vlastitu ruku. Ovdje pojedinci mogu puno toga učiniti svjesno ako shvaćaju svoju okolinu – zaključuje Robert Markovčić.