24 C
Koprivnica
Četvrtak, 28. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
žustra rasprava

Vijeće odlučilo, donesena Strategija zelene urbane obnove, Centar za reprodukciju mogao bi postati treća križevačka osnovna škola
V

Ovaj dokument je ažurirana verzija dokumenta koji smo donijeli prije četiri godine, dakle Zelena infrastruktura, a u međuvremenu je Ministarstvo donijelo novi naziv. Tako da smo morali napraviti novu strategiju, rekao je zamjenik Danijel Šaško

Ne propustite

U tijeku je 16. po redu sjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca, a jedna od tema o kojoj se dosad raspravljalo je donošenje Strategije zelene urbane obnove Grada Križevaca.

Kako je sam gradonačelnik Mario Rajn rekao na press konferenciji uoči sjednice, riječ je o dokumentu koji je temeljna podloga za prijavu projekata na Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

– Kroz strategiju je za Grad Križevce definirano 25 neiskorištenih i napuštenih prostora i zgrada koje trebaju obnovu, a o pojedinim odredbama natječaja ovisi što će biti moguće prijaviti. Jedna od najvećih je Centar za reprodukciju kojeg planiramo prenamijeniti u prostor za izgradnju treće osnovne škole. Tu su i spavaonice u bivšoj vojarni, Kurja Zdenčaj u Velikom Ravnu, zgrada u Glogovnici, nekadašnja škola u Đurđicu, škola u Gornjem Dubovcu i još niz drugih manjih objekata. Dakle, definirane su lokacije i sada imamo potrebnu podlogu, nakon što se izglasa na Gradskom vijeću, da se možemo javljati na natječaje za financiranje projekata koji bi uključivali obnovu navedenih zgrada – rekao je Rajn.

Ipak, Sjednici je umjesto gradonačelnika prisustvovao zamjenik Danijel Šaško, što je itekako primijetio Ivan Majdak.

– Gradonačelnik je morao na konferenciju u Beč i dosad su se sjednice odvijale bez njega pa ne vidim problem da i ovaj put njega nema – rekao je zamjenik Šaško.

Foto: Tihana Grašić
Danijel Šaško // Foto: Tihana Grašić

– Sad vi mene uvjeravate tu da se desila situacija koja je izvanredna i da je morao otići u Beč. Ajde, budimo ozbiljni, gradonačelniče otvorite kokice, uzmite pivo i predstava počinje, rekao je Majdak.

Na samom početku rasprave u sklopu osme točke javio se vijećnik Antonio Sirovec.

– Bilo bi u redu da se obrazloži o čemu se tu radi, a da bi mogli donijeti odluku – rekao je Antonio Sirovec, iako je, kako je kasnije rečeno, bio na prezentaciji strategije. Ipak, njegovi kolege vijećnici nisu bili na toj prezentaciji, a Sirovec smatra da su trebali biti pozvani.

img
Foto: Grad Križevci

– Ovaj dokument je ažurirana verzija dokumenta koji smo donijeli prije četiri godine, dakle Zelena infrastruktura, a u međuvremenu je Ministarstvo donijelo novi naziv. Tako da smo morali napraviti novu strategiju. Mogli smo imati neku prezentaciju, ali eto… cijeli dokument se odnosi na zelenu infrastrukturu, stare objekte, urbanu obnovu. Postoji analiza stanja, bioraznolikost, šume, invazivne vrste i sve što postoji u gradu i naseljima. Odrađeni su sastanci s izvođačem i dogovorilo se koji su sve planovi s objektima i što bismo mogli raditi s njima. Pozivam sve zainteresirane da dođu u gradsku upravu i tamo možete saznati sve detaljnije. Pročitajte si sve i začudit ćete se i sami koliko toga imamo – rekao je Šaško.

Vijećnik Siniša Španić pitao je zašto je gotovo cijela strategija, barem 90 posto nje, vezana samo za uži dio grada, a ne i za okolna naselja.

– Odgovor je jednostavan, zato što je naglasak na urbanoj obnovi, a tako se strategija i zove – odgovorio je Šaško.

gradsko vijeće križevci, sjednica, vijeće križevci
Dejan Pernjak // Foto: Grad Križevci

– Bilo je ovo vrlo kratko. Moram priznati da je ovaj dokument od 110 stranica velik i priznat ću da možda čak i ne kužim neke stvari, ali se nadam da ću jednog dana imati vremena proučiti ovaj dokument. Zato ću vas sad pitati. Rekli ste da se dokument treba usvojiti zbog prijave na natječaj. Što to znači, bez strategije se ne možemo prijaviti? S druge strane, zanima me koja je bila potreba za zapošljavanjem referenta za mobilnost, a sad se planiraju i neka druga zapošljavanja? Zašto imamo objekt koji je prije 10 mjeseci dobio uporabnu dozvolu, govorim o gradskom stadionu, zašto tamo nemamo fotonaponske elektrane, da se tamo smanje troškovi, na primjer – pitao je Dejan Pernjak.

– Ovo je bilo deset pitanja u jednom. Sad se moram prisjetiti svega. Da, istina, trenutno je aktivan natječaj za obnovu starog objekta i da, naglašeno je da se Strategija mora napraviti. Što se tiče stadiona, jako dobro pitanje, to i mene zanima. Meni nije jasno zašto projektant koji je radio za klub nije to napravio. Što se tiče objekata, do kraja godine će biti postavljeno šest solarnih elektrana. Imali smo referenta za mobilnost, zaposlenik je iz Zagreba, dobio je bolju ponudu i otišao je na drugi posao. Trenutno na toj poziciji imamo referenticu – rekao je Šaško.

Pernjak je dodao kako se “išlo na projektanta koji je blizak klubu”.

– Sami znate kako su cijene bila svakakve i ne znam da bi se našao iznos i za solarne elektrane. Ja mislim da elektrana ne bi koštala koliko je koštala ona potrebna kamera – rekao je.

gradsko vijeće križevci, sjednica, vijeće križevci
Denis Maksić // Foto: Grad Križevci

Denis Maksić također je imao pitanja o solarnim elektranama.

– Na kojim zgradama bi se mogli postaviti solari, tako da znamo o čemu ćemo raspravljati u budućnosti. Najbolje bi bilo da raspravimo sve to do kraja, a ne da za par godina mijenjamo strategiju – rekao je Maksić.

– Solarne elektrane se financiraju iz Fonda u kojem se Strategija nije tražila, ako mislite da nešto u Strategiji nedostaje, recite pa da raspravimo do kraja – kaže Šaško.

Na sve se nadovezao Antonio Sirovec.

– Nama su strategije uvijek skup lijepih želja, pa ako smo bar nešto platili zašto bar nije bar par rečenica napisano o svemu. I koliko je koštala strategija – pitao je.

– Svima je jasno da će se većina zgrada obnavljati kako će biti raspisani natječaji. U sadašnjem natječaju je bilo bitno da zgrada postoji, a ne koja će joj biti namjena. A to je teško sada reći jer neki natječaji kasne i po dvije godine pa je i bolje da se nismo ograničavali s namjenom – kaže Šaško.

gradsko vijeće križevci, sjednica, vijeće križevci
Ivan Majdak // Foto: Grad Križevci

Na sve se nadovezao i Ivan Majdak, još jednom pitajući koliko je iznosila cijena izrade Strategije.

– Ovo je podosta isto strategiji o zelenoj infrastrukturi. Što nam vrijede strategije kad ništa ne radimo po tom pitanju, sve je u oblacima. Koliko ova strategija košta i kakve konkretne koristi će građani Križevaca od nje imati – jasan je Majdak u svom pitanju.

– Vrtimo se u krug. Rekao sam da je rađena na temelju stare Strategije. Neki natječaji koji su već sad aktualni ne mogu se aplicirati bez te Strategije, eto je njezina korist. Vrijednost Strategije je 76 tisuća kuna + PDV – zaključio je Šaško.

Spomenimo na kraju, Strategija zelene urbane obnove Grada Križevaca je donesena s 14 glasova za i jednim protiv.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

FOTO Mališani iz Novog Virja istraživali ponudu na placu

Mališani Dječjeg vrtića Bregunica iz Novog Virja dio svakodnevnih aktivnosti odradili su i na gradskoj tržnici u Đurđevcu. Odgojiteljice...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti