22.9 C
Koprivnica
Subota, 30. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
važna tema

Vijećnici potegnuli pitanje plaća i broja osobnih asistenata, Koren: Pokušat ćemo iznaći novac, ako ne ove, onda iduće godine
V

Mene tu zanima gdje je tu ravnopravno uključenje djece s teškoćama u razvoju ako dva učenika imaju jednog pomoćnika. I gdje je tu ostvarenje pozitivnog učinka zapošljavanja ako su pomoćnici dobivali minimalac, upitala je Marijana Lokotar

Ne propustite

Ranije ovog mjeseca, šef Udruge pomoćnika u nastavi Ivan Milatić sve je šokirao prozivkom da je župan Darko Koren rekao kako će “radije dati novac djeci nogometašima nego pomoćnicima u nastavi”.

To je izrekao u emisiji N1 televizije uživo, a nije se dugo čekalo da na prozivke odgovori sam Koren koji je u priopćenju medijima rekao da je zgrožen izjavom g. Ivana Milatića, ali i da će daljnju korespondenciju ću po ovom pitanju voditi isključivo preko odvjetnika.

O pitanju pomoćnika u nastavi, njihovom broju i plaćama potegnulo se na današnjoj sjednici Županijske skupštine. Tako je Marijana Lokotar iz redova SDP-a, istaknula da je za prošlu školsku godinu osigurano 57 pomoćnika za 59 učenika te da je za financiranje projekta osigurano nešto više od 342.000 eura.

– Mene tu zanima gdje je tu ravnopravno uključenje djece s teškoćama u razvoju ako dva učenika imaju jednog pomoćnika. I gdje je tu ostvarenje pozitivnog učinka zapošljavanja ako su pomoćnici dobivali minimalac. Povući ću paralelu za ovu školsku godinu. Prema kvoti financiranja za osiguranje stručno komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, naša županija ima pravo na 54 pomoćnika za 59 učenika, a potreba je iskazana za 66 učenika. Zašto samo za 54? Proračun iznosi oko 384.000 eura što znači da po je to po asistentu iznosi 711,24 euro – istaknula je Lokotar.

Dodala je da to znači da su asistenti u nastavi na minimalcu te da joj nije jasno zašto se o tome nije mislilo ranije kao i zašto se ne poveća bruto satnica te osigura pomoćnik svakom djetetu.

Istim pitanjem nadovezala se i Tea Ščetarić Jasek iz SDP-a te postavila pitanja tko odlučuje koje će dijete ostati bez svog asistenta. HSS-ova Kristina Škoda Vajdić je pak upitala je li se razmotrila mogućnost povećanja naknade za pomoćnike.

Županijska skupština
Foto: Ivan Balija

Odgovore na pitanja dao je župan Darko Koren.

– Neke županije sufinanciraju pomoćnike u nastavi, a mi to ne radimo za sada. Gospođi Škoda Vajdić ću odgovoriti da smo raspravljali i imamo stav da se u proračunu za iduću godinu osiguraju određena sredstva da se taj balans od minimalne plaće do naknade i plaća koje je human premosti na bilo koji način. Nastojat ćemo i ove godine ako bude moguće do kraja godine iznaći sredstva. Iako nemamo tu nikakvog ugovora za financije, to je EU projekt, a potpisnici ugovora su škole. Svaka škola ima svog osnivača, ali župana tu nigdje nema. Nije da se ja iz toga izvlačim – rekao je Koren.

Potom se dotaknuo ranije spomenute situacije s Milatićom te poručio da on to nikada ne bi rekao jer izrečeno ne misli.

– I da mislim ne bih to rekao jer sam iskusan političar i treće s čovjekom nikad nisam razgovarao ni telefonom ni uživo. Onda smo digli oko tog frku i onda je N1 vidio da se malo zaletio pa su ga intervjuirali. Tada je rekao kada je sa mnom razgovarao, s kojeg broja je zvao i koji broj i to je sad predmet kaznene pravosudne bitke koju ću pokrenuti jer sam doživio uvredu kakvu se teško s bilo čime može usporediti. Činjenica je da je problem oko pomoćnika zato što je projektom određeno koliko tih pomoćnika u kojoj županiji ima. Nažalost djece je sve više. Jedan pomoćnik može biti na usluzi za dvoje djece ako su u istom razredu što često nije. Nedostaje pomoćnika jer je djece sve više i nedostaje novaca da se povećaju plaće. Ne treba biti lumen da se to kaže. Gospođo Lokotar, na vaše pitanje zašto, samo su odgovor novci. Moramo osigurati novce i dat ćemo novce da se to poveća – rekao je Koren.

Poručio da će novac pokušati pronaći već ove godine, a ako ne, iduće godine će biti sigurno biti predviđeno.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

ČETVRTA HNL SJEVER

FOTO/VIDEO Molvarci protiv Ferdinandovčana preknuli rezultatsku krizu, Franjo Jaković bacio u delirij Krbuljin boyse

Molvarska Mladost u lokalnom je derbiju šestog kola Četvrte hrvatske lige Sjever pobijedila Ferdinandovac 2:1 i nakon dva visoka...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti