21.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Vijećnici prihvatili prijedlog o provođenju sanacije bolnice, konačna odluka bačena na Korenova leđa
V

Ne propustite

Županijska skupština donijela je u ponedjeljak navečer odluku o provođenju sanacije koprivničke Opće bolnice. Međutim, prihvaćanjem ove odluke napravljeno je tek pola posla. Da koprivnička bolnica, koja je ujedno i županijska, dođe pod kontrolu države, svoj potpis na odluku treba staviti i župan Koren, a kako trenutno stvari stoje, to će ipak ići malo teže.

Dug s kojim posluje naša bolnica, a koji je dosegao gotovo 57 milijuna kuna, izazvao je pravu buru među županijskim političarima u proteklih tjedan dana. Točnije rečeno, buru je podigao Zakon o sanaciji javnih ustanova, koji je na snagu stupio s prvim danom ove godine, a prema kojem bi se sve bolnice koje posluju s minusom trebale do kraja mjeseca prijaviti u sanacijski program Vlade, odnosno resornog Ministarstva.

Kako je osnivač bolnice Koprivničko-križevačka županija, protiv ovog Zakona pobunio se župan Darko Koren, prije svega jer još uvijek nije poznat sam program sanacije, a samim time ni budućnost bolnice.

Milan Bingula iz A-HSP-a bio je jedan od dva vijećnika koji su bili izrazito protiv odluke o sanacijiUpravo zbog ove teme, danas je održana sjednica Županijske skupštine na kojoj se vijećnici nisu previše obazirali na Korenova upozorenja te su, kako smo već i napisali, donijeli odluku o provođenju sanacije. Odluka je donesena zahvaljujući klubu vijećnika SDP-a, HNS-a i HSU-a koji imaju većinu u skupštini.

U raspravi koja je trajala gotovo dva sata, prvi je na govornicu izašao predsjednik gore navedenog kluba vijećnika, Marinko Bagarić, te predložio oporbi da prihvati odluku o sanaciji jer županija ionako nema sredstva da sanira postojeći dug.

– Na ovu sanaciju gledam kao na pokriće gubitka koje je ova bolnica ostvarila kroz niz godina i s toga vam u ime kluba vijećnika SDP-a, HNS-a i HSU-a predlažem da prihvatite odluku – rekao je Bagarić.

Na njegov prijedlog reagirala je Verica Rupčić, predsjednica kluba vijećnika HDZ-a, HSS-a i A-HSP-a te jasno dala do znanja kako njihov klub ne može i neće prihvatit Bagarićev prijedlog.

– Ovo što predlaže Bagarić je u najmanju ruku čudno i stvarno mi nije jasno zašto tražite da se u potpunosti odreknemo osnivačkih prava nad bolnicom. Podsjećam, bolnica je od vitalnog značaja za cijelu regiju, a vi tražite da potpišemo nešto što mi svi zajedno ne znamo što je i o čemu se tu radi. Ova tema je teška, vruća i osjetljiva i naš klub ne može preuzeti odgovornost – poručila je Rupčić.

Nakon nje, govornicu je preuzeo i župan Koren te potvrdio riječi Verice Rupčić, ali i svoje, koje je medijima rekao još prošlog tjedna. Koren je ponovio kako je ovo najteža odluka u njegovom dosadašnjem mandatu te da neće staviti svoj potpis na odluku prije nego bude poznat program sanacije.

– Ova odluka teška je za nas, ali i za vas jer ni vi ne znate za što glasate, a tvrdim da program sanacije ne zna ni sam ministar – kazao je Koren klubu vijećnika SDP-a, HNS-a i HSU-a te nastavio dalje.

– Kad bi mi netko rekao što stoji iza riječi sanacije ja bi tu odluku možda i podržao, a dok to ne saznam, ja nisam spreman to učiniti i neću to učiniti. Smatram da nama ne treba nitko izvana da vodi našu bolnicu, tvrdim da oni ne znaju bolje od nas i vjerujem da se ništa lošije ne može dogoditi nego što je sad ako mi to ne potpišemo – poručio je župan.

Na kraju svog izlaganja, Koren je prisutnima također poručio kako se sanacija može napraviti i bez predaje osnivačkih prava, no kako bi se u tom slučaju trebali povećati prihodi HZZO-a.

Unatoč županovim argumentima, odluka o provođenju sanacije izglasana je većinom glasova, no to još uvijek ništa ne znači, jer kako smo već naveli, da bi odluka bila konačna svoj potpis mora dati i župan Koren.

Na današnjoj sjednici Koren se dotaknuo i ankete koju je HSS u subotu prijepodne proveo ispred koprivničke gradske tržnice, ali i u ostalim sredinama, a u kojoj su se građani mogli izjasniti oko dvojbe žele li da osnivačka prava nad županijskom bolnicom ima županija ili država.

Kako je izvjestio župan, anketirano je točno 897 žitelja županije. Njih 893 izjasnilo se da ne želi dati bolnicu na upravljanje državi, dok je svega njih četvero bilo suprotnog mišljenja. Kako je rekao župan, ove brojke lijepi su pokazatelj da se vidi kako „diše” županija.

Napomenimo kako je subotnjem anketiranju nazočio i predsjednik HSS-a, a ujedno i gradonačelnik Križevaca, Branko Hrg.

Snimka cijele Sjednice:

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

u krugu obitelji

FOTO/VIDEO Baka Mica proslavila 90. rođendan: Imam devet praunučadi, kad bi dobila deseto doživjela bih i stotu

Danas mi je najsretniji dan u životu, nemate pojma koliko sam sretna kad vas sve vidim na okupu -...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×