15.4 C
Koprivnica
Četvrtak, 23. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Blagoslov trsova

Vincekovo po Križevačkim štatutima ove subote u Kramarovcu
V

Ne propustite

Udruga vinogradara i vinara Bilikum organizira u subotu 21. siječnja centralnu manifestaciju Koprivničko-križevačke županije – Vincekovo po Križevačkim štatutima.

Ceremonija će započeti u 14 sati u Kramarovcu kraj Križevaca, a domaćini su OPG Posavec i OPG Šafran. U 15 sati prema programu predviđa se blagoslov trsova koji će vršiti Martinski biskup Martin Bilikum I (gosp. Zoran Homen).

Svetkovina Vincekova prvi je od pet zapovijedanih pučkih vinogradarskih blagdana: sv. Jurja, sv. Ivana, sv. Martina i sv. Mihovila. Program predviđa posebnu spelanciju i blagoslov trsa po Križevačkim štatutima.

Prema narodnim običajima na dan sv. Vinka vinogradari odlaze u vinograde i odrežu dvije-tri rozgve sa tri pupa koje se potom stave u pehar s vodom pokraj prozora. Za izvjesno vrijeme loza potjera pupove, zatim i male grozdove na temelju kojih vinogradar ustvrdi hoće li godina biti rodna i plodna. U ceremoniji, koja se obavlja na otvorenom, uz domaćina sudjeluju i biskup, peharnik, zvonar, pjevači i tamburaši, a loza se kiti kobasicama koje simboliziraju plodnost budućeg uroda.

Iz udruge Bilikum podsjećaju i kako treba piti – uvijek s pameću, trijezno i ne prekomjerno.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

prigoda

[IMENDANI] Slavljenicima krasnih imena na Ž želimo živahan imendan!

Željko, Željana, Želimir i Željka danas slave imendan! Željko je zelena, ekskluzivna, sretna, vesela, draga i izvanredna osoba. Željana je poletna,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×