spektakl

Virje sprema nešto posebno za Noć muzeja, oživjet će povijest kroz koju ćete moći proći

Upravo zato veći dio programa ove godine bit će posvećen upravo njemu. Svi posjetitelji moći će zakoračiti u svijet ilirske Hrvatske, fotografirati se uz ljude u rekonstruiranom ruhu iz tog vremena, pisati guščjim perom i saznati više o našim velikanima.

14:45h
0

Noć muzeja u Virju i ove godine okupit će cijelu zajednicu oko zbirke Zavičajnog muzeja u Virju. Ovogodišnja tema velikih obljetnica i velikana koji su nas zadužili dolazi nam u godini kad se navršava 140 godina od smrti i 210 godina od rođenja velikog ilirca Ferde Rusana.


Upravo zato veći dio programa ove godine bit će posvećen upravo njemu. Svi posjetitelji moći će zakoračiti u svijet ilirske Hrvatske, fotografirati se uz ljude u rekonstruiranom ruhu iz tog vremena, pisati guščjim perom i saznati više o našim velikanima. Posebnost Noći muzeja u Virju jest zajedništvo i suradnja u organizaciji, a ove godine se Općini Virje, Narodnoj knjižnici Virje i HPDu Ferdo Rusan Virje pridružuju i Matica Hrvatska – ogranak Đurđevac te Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića iz Grabrovnice.

PROGRAM

Noć muzeja 2020 – Zavičajni muzej Virje – 31. siječnja 2020.

Ovogodišnja Noć muzeja posvećena je velikim obljetnicama i velikanima koji su zadužili
hrvatsku kulturu. Stoga u Virju večer posvećujemo našim velikanima koji su svojim djelovanjem mijenjali ne samo svoju zajednicu nego i šire. Uz razgled Zavičajnog muzeja Virje, podsjetit će se virovskih velikana, velikih ljudi izniklih iz male zajednice: Ferde Rusana, Franje Viktora Šignjara i drugih. Predavanjem o Ferdi Rusanu podsjećamo se na njegov duboki utjecaj na život u Virju ali saznajemo i nepoznato o poznatome, istražujemo oživljenu povijest i sve posjetitelje odvodimo u vrijeme iliraca. Poseban dio večeri rezerviran je za najmlađe, tradicionalnu hranu Podravine i uživanje u glazbi.

18.00 – Dječja Noć muzeja
Vođeni razgled muzeja za djecu i roditelje. Razgledavanje prilagođeno djeci i obiteljima s posebnim osvrtom na zbirku igračaka. Razgled završava malom likovnom radionicom a dječji radovi se odmah izlažu i bit će dio postava ovogodišnje Noći muzeja.

19.00 – Otvorenje Noći muzeja
Svečanost otvorenja ovogodišnje manifestacije uključuje kratki glazbeni nastup zbora HPD Ferdo Rusan Virje, predstavljanje teme Noći muzeja, najavu programa i sadržaja dostupnih za vrijeme trajanja manifestacije. Po završetku obraćanja publici pozivaju se gosti da razgledaju Muzej, izložbu postavljenu u Knjižnici, dječje radove u na hodnicima te ostale sadržaje u zgradi.

20.00 – Nepoznato o poznatome : Ferdo Rusan – predavanje Nikole Cika
Povodom 210. obljetnice rođenja znamenitog ilirca Ferde Rusana (1810.-1879.) cilj je progovoriti o njegovom utjecaju na razvoj kulturnog i društvenog života u Virju u drugoj
polovini 19. stoljeća. Znameniti krajiški časnik, pisac, kulturni djelatnik i preporoditelj Ferdo Rusan jedna je od najvažnijih ličnosti u povijesti Podravine u 19. stoljeću. Trag njegovog djelovanja vidljiv je do danas.

21.00 – 20 godina kalendara-plakata poezije – otvorenje izložbe i predstavljanje Kalendara 2020.
Već punih 20 godina Đurđevački ogranak Matice Hrvatske izdaje ovu jedinstvenu publikaciju i svake je godine posvećuje drugom podravskom velikanu. U prostoru Narodne knjižnice Virje postavit će se izložba svih dosadašnjih Kalendara uz otvorenje ove retrospektive bit će predstavljen i kalendar za 2020. godinu koji je posvećen Ferdi Rusanu.

22.00 – Zalogaji iz prošlosti
Predah od programa uz tradicionalnu hranu Podravine.

23.00 – Glazbeni spomenek
Kao i prijašnjih godina, Noć muzeja završavamo uz glazbeni nastup i druženje u prostoru Narodne knjižnice Virje. Ovaj put uz glas i gitaru Luke Kapitanića i klavijature Josipa
Kapitanića.

čitam...