MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Virus zbog kojih su eutanizirani svi purani u Delovima nije opasan za ljude

Osim mjera na predmetnoj farmi određeno je „ugroženo i zaraženo područje“ te će se sukladno tome po objavi Naredbe o provođenju mjera na zaraženom i ugroženom području dodatno odrediti mjere koje će se provoditi na tom području.

10:25h
0
Farma Delovi // Foto: Sonja Badalić
Foto: Sonja Badalić

U srijedu se na farmi tovnih purana Delovi u vlasništvu Vindona, odnosno varaždinske Vindije, pojavila ptičja gripa o čemu smo pisali.

Nakon što je potvrđena prisutnosti virusa influence ptica podtipa H5N8 u petak je održana prva sjednica Nacionalnog kriznog stožera te su razmijenjena mišljenja i usuglašene smjernice za postupanje po pitanju pojave influence ptica u našoj zemlji.

Osim osnivanja Nacionalnog kriznog stožera i Stručnog tijela za kontrolu i suzbijanje influence ptica na području Republike Hrvatske, osnovan je i Lokalni krizni stožer za područje Koprivničko-križevačke županije čija je zadaća koordiniranje kontrole i suzbijanja influence ptica na lokalnoj razini.

Odmah po postavljanju sumnje na prisutnost influence ptica poduzete su sve mjere u skladu s Pravilnikom o mjerama za suzbijanje i kontrolu influence ptica kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti sa zaraženom farmom.

– Provođenje mjera na predmetnoj farmi je u tijeku i podrazumijeva eutanaziju sve peradi zatečene na farmi, a eutanazija se provodi pod nadzorom Veterinarske inspekcije Državnog inspektorata Republike Hrvatske – izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Osim mjera na predmetnoj farmi određeno je „ugroženo i zaraženo područje“ te će se sukladno tome po objavi Naredbe o provođenju mjera na zaraženom i ugroženom području dodatno odrediti mjere koje će se provoditi na tom području.

Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske koja je na snagu stupila 17. studenoga 2020. godine propisane su mjere koje obavezuju sve uzgajivače peradi na području cijele Hrvatske.

Sukladno Naredbi, između ostalog, na području Republike Hrvatske obavezno je držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama.

Obveze za posjednike koji drže perad:

– obvezno redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu,
– obvezno prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji pojave znakova bolesti i/ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije,
– za posjednike peradi s 5 000 i više jedinki propisane su minimalne biosigurnosne mjere koje su dužni redovito provoditi u skladu s Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2020. godini.

Karakteristični klinički znakovi bolesti:

U peradi oboljele od influence ptica javljaju se sljedeći znakovi:

– iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti,
potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka,
sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu,
značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta,
živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje), krvarenja krijeste i podbradnjaka.

– Pozivamo sve posjednike peradi da se pridržavaju propisanih mjera, da svaku sumnju na pojavu simptoma bolesti prijave ovlaštenim veterinarskim organizacijama na svojem području – apeliraju iz Ministarstva.

Zbog velikog interesa javnosti ponavljamo da prisutni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal.

čitam...