Milijunska investicija

Više od 300 stočara i ratara konačno će dobiti tekuću vodu i unaprijediti svoja gospodarstva

15:30h
0
Stočari misle da je investicija trebala doći mnogo ranije // Foto: Valentina Blažek

Upravo ovaj kraj ima najrazvijenije stočarstvo, a zahvaljujući Koprivničkim vodama i Hrvatskim vodama koje su pronašle sredstva da produže vodovod stočarima će se itekako olakšati posao, rekao je Danimir Kolman.

U naselju Radeljevo Selo danas su otvoreni radovi na magistralnom cjevovodu koji će mnogima na tom području uvelike olakšati život i njihove poljoprivredne i stočarske djelatnosti.

Dionica će se protezati na potezu Radeljevo Selo – Ribnjak – Mala Rijeka, a vrijednost ugovornih radova je oko četiri i pol milijuna kuna te bi trebali biti gotovo do 30. lipnja 2017. Hrvatske vode financiraju 80 posto iznosa izgradnje tog nešto više od 6 kilometara dugog cjevovoda, a općina Rasinja sudjeluje s 20 posto. U Radeljevom Selu bit će i crpna stanica.

Radovi u tijeku // Foto: Valentina Blažek
Radovi u tijeku // Foto: Valentina Blažek

– Nalazimo se u općini koja na našem području ima najviše izgrađenog vodovoda, 42 kilometra, no, zanimljivo, ima najmanji broj priključaka. Postoji interes od strane ratara i stočara zbog pomanjkanja vode budući da se nalazimo na visokoj zoni. Upravljanje ovim sustavom bit će daljinsko, iz centra u Koprivnici. Nadamo se da će se svih 335 zainteresiranih na ovom području priključiti i koristiti našu vodu – rekao je direktor Koprivničkih voda Josip Pobi.

Istaknuo je i da se osim na tom gradilištu radi i na kanalizaciji u Koprivničkom Ivancu, Rečkom Polju, idući tjedan se otvaraju radovi na vodovodu na potezu Hlebine – Gabajeva greda te spojni vodovod od crpilišta Ivanščak do ulice Česmičkog.

Načelnik općine Rasinja Danimir Kolman izrazio je zadovoljstvo najvećom investicijom koja je trenutno u tijeku na području općine.

– Upravo ovaj kraj ima najrazvijenije stočarstvo, a zahvaljujući Koprivničkim vodama i Hrvatskim vodama koje su pronašle sredstva da produže vodovod stočarima će se itekako olakšati posao. Dosad su morali cisternama ići u Rasinju po vodu, a sada će je konačno imati u svom domu – izjavio je Kolman.

Nikola Severović // Foto: Valentina Blažek
Nikola Severović // Foto: Valentina Blažek

Stočari, kojima će ovaj vodovod i najviše značiti, zadovoljni su što će vodovod doći do njihovog mjesta, no, prema njihovom mišljenju, to se trebalo dogoditi već odavno. Jedan od njih, Nikola Severović, istaknuo je da ova investicija ne znači automatsko rješavanje svih njihovih problema.

– Problem s vodom ovdje je oduvijek vrlo izražen. Ova investicija bila bi jako dobra da je bila prije 20-ak godina kada je na selu bilo i više mladih ljudi. Mnogo ljudi je i odustalo od proizvodnje zbog teških uvjeta, jedino ja još imam malo veću proizvodnju. Naravno, dobro je i da se sada napravi vodovod, tko zna kakve nam godine slijede i bismo li mogli opstati bez toga. Vrijeme će pokazati hoće li nam se isplatiti priključivati se na vodovod – rekao je Severović.

čitam...