održan sastanak

Više od tisuću učenika sprema se u srednje škole, upisivat će se jedan razred medicinskih sestara više

Lani je u školama kojima je osnivač Županija bilo planirano 1048 slobodnih mjesta u 51 razrednom odjelu, a u prve razrede upisano je 968 učenika, što predstavlja popunjenost od 92,37 posto

10:50h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Na temu plana upisa u prve razrede srednjih škola, jučer je u zgradi Županijske uprave održan sastanak dožupana Ratimira Ljubića i pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek, s ravnateljima srednjih škola te predstavnicima Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica, Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije i Obrtničkog učilišta „Pouka“.

Između ostalog, pričalo se i o promociji strukovnih zanimanja, a Ljubić je pritom naglasio da je cilj povezati obrazovanje s potrebama tržišta rada i gospodarstva.

– Što se tiče Plana upisa, s obzirom na to da smo prošle godine imali 50 razrednih odjela, želja nam je nastaviti s podjednakim brojem te omogućiti svoj djeci da upišu željena zanimanja, sukladno kadrovskim i prostornim mogućnostima naših škola. Naravno da postoje više i manje atraktivna zanimanja te je potrebno voditi računa i o spolnoj strukturi, no glavni nam je cilj povezati obrazovanje s potrebama tržišta rada i gospodarstva. Obrazovanjem mladih za deficitarna zanimanja i povezivanjem s gospodarskim subjektima omogućit će im se zaposlenje i ostanak u našoj županiji, odnosno državi, čime ćemo dugoročno utjecati na pozitivnije demografske pokazatelje – naglasio je Ljubić i dodao kako se, uz ravnatelje, redovno održavaju i sastanci s gospodarstvenicima te drugim dionicima koji na bilo koji način sudjeluju u obrazovnom sustavu.

Na sastanku s predstavnicima Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica i koprivničke Srednje škole, a zbog usklađivanja s potrebama na tržištu rada, dogovoreno je kako će se ove godine upisati jedan razred medicinskih sestara više.

Inače, u osmim se razredima trenutno nalazi 1091 učenik koji će ovisno o interesima upisivati srednje škole. Lani je, napomenimo, u školama kojima je osnivač Županija bilo planirano 1048 slobodnih mjesta u 51 razrednom odjelu, a u prve razrede upisano je 968 učenika, što predstavlja popunjenost od 92,37 posto.

Postupak unosa i potvrđivanja plana upisa za škole i osnivače traje do 11. ožujka, nakon čega se od Ministarstva znanosti i obrazovanja očekuje verifikacija upisa, a ravnatelji su na sastanku predstavili situaciju u svojim školama, dodavši kako uglavnom nemaju problema s upisima, kao ni s interesom mladih za zanimanja koja nude.

U vezi promocije strukovnih zanimanja, čemu je Županija u suradnji s HGK ŽK Koprivnica, županijskom Obrtničkom komorom te ravnateljima i gospodarstvenicima posvećena već duži niz godina, dogovoreno je kako će se, obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju, nastaviti s aktivnostima. Ako se povoljne epidemiološke prilike nastave, u sva tri županijska grada na glavnim je trgovima planirana prezentacija strukovnih srednjih škola namijenjena djeci iz osnovnih škola i njihovim roditeljima. Strukovna će se zanimanja predstavljati i putem medija i društvenih mreža, a važan segment promocije bit će i Vodič kroz županijske srednje škole.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!