11.8 C
Koprivnica
Petak, 1. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Prirodna metoda

Vitold i njegova jastrebica Špela rastjeruju vrane po Koprivnici, angažirao ga Komunalac
V

Špela je uvježbana da prati signale sokolara koji je pušta da slobodno leti parkom ili sjedi na grani.

Ne propustite

Kako bi preventivno djelovao na gniježđenje vrana u centralnom gradskom parku, u parku kod autobusnog kolodvora i kod bolnice Grad Koprivnica u suradnji s Komunalcem angažirao je iskusnog sokolara Vitolda Košira koji će tijekom nekoliko dana u različito vrijeme obavljati biološku zaštitu pticama grabljivicama.

Radi se o neinvazivnoj i prirodnoj metodi koja se duže vrijeme koristi na javnim površinama s ciljem smanjenja populacije vrana.

Vrane će pobjeći “krilima bez obzira”

– Vrane i ostale ptice koje stvaraju buku i štetu u gradskim parkovima imaju više razloga zašto se zadržavaju i gnijezde baš na tim mjestima. Odgovara im visina i gustoća drveća, hrane imaju i više nego dovoljno jer se u parku, oko bolnice i na sličnim takvim mjestima kreće veći broj ljudi, a na takvim mjestima nemaju baš nikakvog prirodnog neprijatelja – kazao je sokolar Vitold Košir.

Vrane
U tijeku je biološka zaštita pticama grabljivicama od vrana na tri lokacije u gradu // Foto: Komunalac

Kako kaže, najprije je detektirao mjesta u gradu i broj vrana, a nakon toga počeo s rastjerivanjem.

– Moja ptica Špela, vrste Harrisov jastreb, samom svojoj prisutnošću radi svoj posao. Vrane i ostale ptice koje ju smatraju prijetnjom vrlo je brzo opaze i pobjegnu. Naravno, jedan obilazak parka nije dovoljan, zato se radi u nekoliko navrata i u različito doba dana kako bi vrane dobile dojam da park više nije sigurno mjesto za njih, nakon čega odlaze. Ova vrsta zaštite provodi se u više navrata, ali vrlo je efikasna – rekao je Košir.

Vrane
Komunalac je angažirao iskusnog sokolara // Foto: Komunalac

Špela je uvježbana da prati signale sokolara koji je pušta da slobodno leti parkom ili sjedi na grani. Kako je već navedeno, Harrisov jastreb ne dolazi u nikakav kontakt s pticama koje rastjeruje već je sama njezina prisutnost dovoljna da vrane odu. Uz njega, sokolar Košir koristi i druge vrste ptica, poput orla kojeg je dovezao u Koprivnicu, no on ovog puta nije imao posla.

Biološka zaštita pticama grabljivicama nastavlja se i u sljedećim danima u gradu Koprivnici.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Uskoro natječaj

Želite pomoć države za energetsku obnovu kuće? Možete dobiti i do 62.120 eura, pogledajte kako…

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uskoro će pustiti 120 milijuna eura vrijedan natječaj za sufinanciranje energetske obnove...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×