Manje liste, poznata imena

Vječni Darko Duga, ekstremist Keleminec, liječnik koji je razotkrio Jozinovića… Evo tko sve želi u sabor bez potpore velikih stranaka

Birači mogu zaokružiti i neke manje poznate liste na kojima ipak ima imena koja su lokalnoj javnosti znana. Spomenimo samo neke.

12:15h
0

Liste za parlamentarne izbore jučer su potvrđene, a u II. izbornoj jedinici, u koju spada i Koprivničko-križevačka županija, ima ih 19.

Tko je sve tu? Naravno, Restart koalicija i HDZ su ovdje i uzimaju ulogu glavnih aktera, istaknuta je i lista Željka Lackovića, tu su i neke već dobro poznate stranke poput HNS-a… No, osim njih, birači mogu zaokružiti i neke manje poznate liste na kojima ipak ima imena koja su lokalnoj javnosti znana. Spomenimo samo neke.

Spomen ploča Rafaelu Bobanu // Foto: Arhiva ePodravina.hr
Dražen Keleminec // Foto: Arhiva ePodravina.hr

Primjerice, listu A-HSP-a predvodi, kao i uvijek, Dražen Keleminec. Ekstremni desničar poznat prema brojnim istupima u javnosti i kaznenim prijavama koje je prikupio pjevanjem ustaških pjesama, performansima u Zagrebu, isticanjem zabranjenih simbola i drugim srodnim aktivnostima i na ovim će izborima pokušati ući u Sabor. Drugi na njegovoj listi je Milan Bingula, bivši županijski vijećnik, još jedno ime poznato pratiteljima lokalne politike.

Gradsko vijeće Koprivnica 30.11.2018. // Foto: Matija Gudlin
Antonio Grgić // Foto: Matija Gudlin

Koprivnički vijećnik Antonio Grgić dio je liste Stranka s imenom i prezimenom – Pametno – Fokus. Listu u našoj izbornoj jedinici predvodi Boro Nogalo, bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak, a Grgić je na petom mjestu. Koprivnički arhitekt, umjetnik i nezavisni gradski vijećnik inače je poznat i po svojoj aktivnosti u Gradskom vijeću, gdje je dvije godine zaredom član s najviše javljanja za riječ.

Foto: Jurica Karan
Mladen Mađer // Foto: Jurica Karan

Na listi Milana Bandića, čiji je on sam predvodnik, treće mjesto zauzima dosadašnji saborski zastupnik i bivši načelnik Novigrada Podravskog Mladen Mađer. Mađer je bio član HSS-a, no pristupio je Bandiću tijekom prošlog saborskog mandata, a u lokalnoj javnosti poznat je i po čestom “razilaženju mišljenja” sa sadašnjim načelnikom Novigrada Podravskog, Zdravkom Brljekom, s kojim se preko medija u više navrata prepirao oko općinskih projekata, dugova i zasluga. Na petom mjestu te liste je Branko Miloloža iz Koprivnice, odnosno ovdašnje Porezne uprave.

Darko Duga // Foto: Matija Gudlin

A kakvi bi to izbori bili bez Darka Duge. Ekscentrični Novigradec kandidira se na svim mogućim izborima već niz godina, ni na jednima ne postiže bilo kakav zapažen uspjeh, a i na ovim je izborima vodeći na listi Hrvatske stranke reda. Duga je ostao mnogima u sjećanju i svojim ručno pisanim izbornim letcima koje je ostavljao na parkiranim automobilima, a i bezvremenskim sloganom “Otjerajte jad, čemer i tugu, glasajte za Darka Dugu”.

Na 17. listi Stranke hrvatski vidik prvi je Đurđevčanin Danijel Kovačević, koji se već neko vrijeme pokušava probiti u lokalnoj politici, a sada će pokušati doći na nacionalni nivo. Druga je na listi Nada Zlatar-Lukavski, poznata Koprivničanka i promicateljica sirove hrane.

Dejan Kutičić // Foto: Sanjin Bojić

Na zadnjoj, 19. listi, koju čini Živi zid, donedavno moćna stranka, sa svojim partnerima, posljednje je ime Dejana Kutičića, liječnika i županijskog vijećnika iz đurđevačkog dijela Podravine. Kutičić na sjednicama Županijskog vijeća često oštro preispituje vlast i poteze vladajućih, a javnosti je postao poznat kada je javno istaknuo da nešto nije u redu s poslovima bivšeg direktora Piškornice Mladena Jozinovića, odnosno da si je isplatio sumnjiv milijunski bonus, što je kasnije postao predmet nacionalne istrage.

čitam...