14.6 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Sjednica

Vlada donijela odluku, mijenjaju se prava za dječji doplatak, a povećavaju se i iznosi
V

Predloženi su mjesečni iznosi u pet razina od 138 do 720 eura, a ukupni procijenjeni fiskalni učinak za provedbu ovog zakona je 506 milijuna eura

Ne propustite

Jučer se je održala sjednica gdje je Vlada uputila konačni prijedlog izmjena Zakona o doplatku za djecu koji bi trebao stupiti na snagu 1. ožujka 2024. godine.

Novim prijedlogom mijenjaju se dohodovni cenzusi kao uvjeti za ostvarivanje prava na doplatak sa sadašnjih 70 posto proračunske osnovice na 140.

Kako prenosi Index, izmjene se rade u cilju proširenja broja korisnika prava, kao i djece za koju se ostvaruje ovo pravo.

Prema preliminarnoj procjeni broj korisnika koji će biti obuhvaćen ovim izmjenama je 271.000, a prosječan broj djece je oko 511 tisuća.

Također, istovremeno se mijenjaju dohodovni cenzusi na temelju kojih se utvrđuju pojedinačni iznosi doplatka za djecu definiranjem i većeg broja dohodovnih razreda, a sve u cilju pravednije raspodjele samog doplatka za djecu.

Tako se predlaže i povećanje svote doplatka za djecu za sve korisničke skupine, od 30 do 60 eura.

Spomenimo kako sredstva koja su planirana za iduću godinu iznose 89 milijuna eura, 159 milijuna eura za 2025. i 150 milijuna za 2026. godinu.

Na sjednici je potvrđeno kako prva na doplatak i dalje imaju korisnici za djecu koji imaju teži invaliditet, kojima se svota doplatka određivala neovisno o dohodovnom cenzusu, moći će i dalje podnositi i ostvarivati prava iz Zakona o doplatku za djecu.

Zatim, raspravljalo se i o inkluzivnom dodataku.

– Inkluzivni dodatak predstavlja novu novčanu naknadu namijenjenu osobama s invaliditetom, i to u svrhu prevladavanja različitih prepreka koje mogu spriječiti njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima te ne predstavlja prihod u smislu zakona kojim se uređuje djelatnost socijalne skrbi – rekao je Piletić.

Predloženi su mjesečni iznosi u pet razina od 138 do 720 eura, a ukupni procijenjeni fiskalni učinak za provedbu ovog zakona je 506 milijuna eura.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Još traje očevid

UŽAS U PODRAVINI Učenik pao s prvog kata školske zgrade, hitna ga prevezla u bolnicu

Jedan je učenik viših razreda ozlijeđen prilikom pada s prvog kata školske zgrade. Portal Varaždinske vijesti piše kako se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×