SAMO NAJBOLJE

Vlada i Stožer u NSK sjede na stolicama koje u trgovini vrijede oko tri tisuće eura. Po komadu

Među namještajem koji je nabavljen za potrebe predsjedanja Vijećem Europske unije su i stolice koje u maloprodaji vrijede oko tri tisuće eura.

10:07h
0
Foto: Vlada RH

Premijer Andrej Plenković, njegovi ministri i Stožer civilne zaštite sjede na luksuznim stolicama koje u maloprodaji vrijede oko tri tisuće eura. Po stolici. A ima ih pedeset. Kožne stolice imaju etikete na kojima je istaknuto da se radi o Vitrinom autoriziranom originalu.


O čemu se radi? Krajem 2019. godine predstavljeno je novo ruho Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK), preuređene za prigodu hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Tom prigodom predsjednik Vlade je zadovoljno obznanio dovršenje ovog ‘velikog projekta za hrvatsku kulturu i znanost’ koji je stajao 95 milijuna kuna.

Uskoro je, zahvaljujući pandemiji koronavirusa, i ostatak Hrvatske mogao uživati u pogledu na preuređenu NSK, posebno na glavnu dvoranu u kojoj će se narednih mjeseci održavati sjednice Vlade i presice Stožera. Tu ste, ako ste malo pažljivije gledali, mogli primijetiti stolice na kojima su sjedili i još uvijek sjede uvaženi članovi Vlade i Stožera.

Radi se o Eames Aluminium Management stolicama. Dizajnirane su davne 1958. godine, a slove za remek djelo dizajna i proizvodnje. Kako nam kažu upućeni, radi se o vjerojatno najboljim stolicama na svijetu, a prava na njihovu proizvodnju otkupila je švicarska tvrtka Vitra. NSK je prilikom uređivanja naručila sveukupno pedeset ovakvih stolica, i to s kožnom presvlakom.

Cijena modela EA 117, kakav je nabavljen za NSK, s kožnom presvlakom, na službenim stranicama Vitre, iznosi 3.140 eura, zajedno s troškovima poreza i dostave. Iz NSK tvrde da su ih naručili za samo 8730 kuna po stolici, i to preko zagrebačke tvrtke Themelia.

Izvor: 24 sata

čitam...