24.9 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
sjednica

Vlada odbila prijedlog zakona za nasljeđivanje 50 posto mirovine preminulog partnera
V

Vlada je jednoglasno prihvatila ovakav stav ministra što znači da su Hreljini zakoni dobili negativnu ocjenu na Vladi, a vladajuća većina je dobila instrukciju da glasa protiv ovakvih prijedloga u redovnoj saborskoj proceduri.

Ne propustite

Vlada je na svojoj sjednici davala mišljenje Hrvatskom saboru o dva zakonska prijedloga Silvana Hrelje iz HSU-a. Jedan od njih je Prijedlog Zakona o obiteljskom dodatku uz mirovinu i on bi umirovljenicima omogućio nasljeđivanje 50 posto mirovine preminulog supružnika uz zadržavanje vlastite mirovine.

Drugi prijedlog odnosi se na izmjene “glavnog” mirovinskog zakona, odnosno Zakona o mirovinskom osiguranju, koji također poboljšava trenutačni model obiteljske mirovine. Preživjeli bračni partner danas može naslijediti 70 posto mirovine preminulog bračnog partnera, a HSU predlaže da to bude minimalno 80 posto, piše mirovina.hr.

“Predloženim odredbama ublažit će se pad životnog standarda obitelji do kojeg je dolazilo zbog gubitka prihoda od mirovine supružnika nastalog uslijed smrtni bračnog/izvanbračnog druga, koji je cijeli svoj vijek doprinosio u mirovinski sustav na načelu uzajamnosti iz svojih plaća odnosno osnovica osiguranja”, stoji u obrazloženju prijedloga Zakona.

Vlada je Saboru uputila objedinjeno mišljenje o ova dva prijedloga i oba prijedloga zakona su dobila negativno mišljenje. Evo kako je to komentirao resorni ministar Josip Aladrović:

“Navedeni prijedlozi zakona nisu prihvatljivi iz sljedećih razloga. Prije svega jer se prijedlozima zakona na neodgovarajući način povećavaju mirovinski faktori za određivanje visine obiteljske mirovine te uvodi obiteljski dodatak bez prethodno provedene stručne analize. Također, ovim prijedlozima zakona nije ponuđeno cjelovito rješenje kojim bi se uvažavajući gospodarsku situaciju, demografska kretanja i nepovoljan omjer osiguranika i korisnika mirovine te fiskalna ograničenja na odgovarajući način odredio novi model obiteljske mirovine.

Prihvaćanje novog modela obiteljskih mirovina iziskuje redefiniranje svih postojećih uvjeta kao i načina izračuna obiteljske mirovine. Stoga je u okviru provedbe programske politike vlade započela s radom radna skupina za preispitivanje modela obiteljske mirovine koja će preispitati važeći model obiteljske mirovine i utvrditi kriterije i uvjete za redefiniranje tog instituta sukladno fiskalnim mogućnostima te predložiti odgovarajuće cjelovito rješenje u cilju unaprjeđenja položaja korisnika obiteljski mirovina.

Slijedom svega navedenog, predlaže se Vladi RH da ne podrži donošenje ovog prijedloga zakona”, kazao je ministar Aladrović.

Vlada je jednoglasno prihvatila ovakav stav ministra što znači da su Hreljini zakoni dobili negativnu ocjenu na Vladi, a vladajuća većina je dobila instrukciju da glasa protiv ovakvih prijedloga u redovnoj saborskoj proceduri, javlja mirovina.hr.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

[eTV] RIJEKE PRAVDE Kandidatkinja HSS-a Kristina Škoda Vajdić: Birajte promjene, učinimo Hrvatsku boljom i pravednijom!

Na listi koalicije Rijeke Pravde u IV. izbornoj jedinici, lista 13. redni broj 4. nalazi se članica Županijske skupštine...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×