17.6 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Nesigurna budućnost Piškornice

Vlada usvojila Plan za gospodarenje otpadom, Jozinović: Ne postoji sustav za provedbu plana, to je fantazija i popis lijepih želja
V

Ne propustite

Centar za gospodarenje otpadom Piškornica, koji se nalazi nadomak Koprivnice, prema novom bi planu morao proći znatne prilagodbe.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Plan gospodarenja otpadom za razdoblje od 2017. do 2022. godine.

Plan donosi novosti u gospodarenju otpadom, predviđa mnogo veći naglasak na odvajanju otpada i recikliranju, a za građane je to značajno zato što će se početno odvajanje otpada vršiti baš u domaćinstvima.

– U prvom planu su sprječavanje nastanka otpada, ponovna uporaba, recikliranje i kompostiranje. Važnije mjere iz Plana su odvojeno prikupljanje na kućnom pragu, uvođenje stimulativnih mjera pri naplati javne usluge prikupljanja otpada prema sastavu i količini te uvođenje naknade za odlaganje komunalnog otpada – istaknuo je ministar okoliša i energetike Slaven Dobrović.

Slaven Dobrović u posjetu Piškornici // Foto: Valentina Blažek

Centar za gospodarenje otpadom Piškornica, koji se nalazi nadomak Koprivnice, prema novom bi planu morao proći znatne prilagodbe s obzirom na to da su okosnica novoga plana sada reciklažna dvorišta i sortirne linije na kojima se dodatno odvaja otpad.

Direktor Piškornice i voditelj Grupacije za gospodarenje otpadom pri Gospodarskoj komori Mladen Jozinović jučer je gostovao u emisiji Otvoreno na HRT-u, zajedno s ministrom Dobrovićem (Most), bivšim ministrom Mihaelom Zmajlovićem (SDP) i europarlamentarcem Davorom Škrlecom (ORaH).

Jozinović je istaknuo da nema ništa protiv Plana gospodarenja otpadom i da je dobro što je on konačno usvojen, no da za njega ne postoji izgrađen sustav.

– Možemo biti sretni da Plan imamo i za njega treba izgraditi sustav. Centri se apsolutno mogu uklopiti u taj plan. Sustav primarnog odvajanja otpada u ovom trenutku ne postoji i potrebno je napraviti simbiozu sustava. Na Krku uspijevaju odvajati otpad, ali su napravili 20 milijuna kuna troška time, što sve plaćaju građani. Centri nemaju veze s primarnom selekcijom otpada, to je u nadležnosti komunalnih poduzeća. Sustav jednostavno ne postoji, to je popis lijepih želja, fantazija – smatra Jozinović.

Župan Darko Koren i direktor RCGO Piškornica Mladen Jozinović u društvu novinara RKC-a Željka Dragača // Foto: Koprivnica.net
Darko Koren i Mladen Jozinović // Foto: arhiva

Naglasio je i da će od 1. siječnja 2018. godine Hrvatska plaćati penale Europskoj komisiji zbog neusklađenih odlagališta. Na njegovoj strani bio je i bivši ministar Zmajlović koji je optužio bivšu i sadašnju vladu za stopiranje projekata izgradnje Centara vrijednih 2 milijarde kuna.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren dosad se izričito protivio novom Planu gospodarenja otpadom, a nakon njegova usvajanja smatra da je sudbina Piškornice nesigurna.

– Ne mogu precizno reći što to znači za Piškornicu dok ne budem upoznat s potpunim sadržajem novog Plana. Bilo je govora da će novi Plan sadržavati određene elemente iz starog, između ostalog i neke Centre kao što je Piškornica. Imamo sastanak s ministrom Dobrovićem 17. siječnja i onda ćemo sigurno dobiti detaljnije informacije o tome kakav je status našeg projekta – zaključuje Koren.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U susjedstvu

UPRAVO Muškarac nožem na smrt izbo starijeg, ženu razrezao, u bolnici je

​Kako upravo doznajemo, danas  oko 17.25 sati dogodilo se strašno ubojstvo. Naime, policija navodi kako se ubojstvo dogodilo u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×