5.1 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Koprivničke vode odgovaraju Lackoviću:

Voda na Ivanščaku je zdravstveno ispravna, a mi nismo mjerodavni za procjenu utjecaja Piškornice
V

Ne propustite

Iz Koprivničkih voda zbog navoda Željka Lackovića poslali su osvrt na njegove izjave u kojemu tvrde da nema opasnosti za kvalitetu voda na crpilištu Ivanščak.

Gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković nedavno je održao tiskovnu konferenciju na kojoj je izrazio zabrinutost za zdravlje građana zbog gomilanja otpada na odlagalištu Piškornica. Tom je prigodom naveo da je kvaliteta podzemnih i nadzemnih voda blizu crpilišta Ivanščak ugrožena zbog sve veće koncentracije željeza i mangana, što je argumentirao hidrogeološkom studijom Hrvatskog geološkog instituta.

Iz Koprivničkih voda zbog tih su navoda poslali osvrt na njegove izjave u kojemu tvrde da nema nikakve opasnosti za kvalitetu voda na crpilištu Ivanščak. Ističu da je koncentracija metala u vodi nekoliko desetaka puta manja od maksimalnih dopuštenih vrijednosti te da se kontrole provode svakodnevno u internom laboratoriju kao i preko vanjskih nadležnih institucija.

Navode i da u posljednjih pedesetak godina rada izvorišta niti jedan ispitivani pokazatelj nije bio iznad dopuštenih vrijednosti te da nikada zbog toga nije bila ograničena isporuka vode. Ipak, priznaju da na određenim dijelovima sliva Ivanščak zaista postoji povećana koncentracija željeza i mangana, no to je zbog drugačijih uvjeta formiranja vodnosnih naslaga, što studija Hrvatskog geološkog instituta i potvrđuje.

Napominju da u Koprivničkim vodama nisu mjerodavni za procjenu utjecaja otpada s Piškornice na podzemne vode, no da svakodnevno rade na osiguravanju potrebne kvalitete i količine vode.

 Dio spomenute studije možete preuzeti ovdje.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Fešta

[FOTO/VIDEO] KONCERT ZA PAMĆENJE Jole napunio dvorište Starog grada, Đurđevčani pjevali sve hitove

"Nosi mi se bijela boja", "Tijelo ko remek djelo" samo su neki od hitova popularnog Joleta koji su se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×