9.9 C
Koprivnica
Subota, 2. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PROBLEM KOJI TRAJE DESETLJEĆE

Vozači saniteta traže izjednačavanje plaća, Roštan: Štrajkati ne smijemo, ali se od danas strogo držimo pravilnika, situacija je apsurdna
V

Primjerice, vozač saniteta u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima 0.95, kao i oni u Zagrebačkoj županiji, dok primjerice oni u Gradu Zagrebu kao i mi u Podravini i Prigorju imaju 0.77, što je apsurdno - kaže Branko Roštan

Ne propustite

Vozači sanitetskih vozila u osam hrvatskih županija od danas ujutro su u štrajku i rade s 30 posto kapaciteta. Razlog štrajka su neujednačeni koeficijenti vozača saniteta u državi, što na koncu pri isplati plaća dovodi do razlike od čak 1500 kuna mjesečno. Štrajk će, kako su najavili, potrajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Kakvo je stanje u Koprivničko-križevačkoj županiji provjerili smo s Brankom Roštanom, sindikalnim povjerenikom vozača i jednim od ukupno 19 vozača sanitetskog vozila na našem terenu.

Branko nam je pojasnio da je riječ o problemu koji se vuče godinama. Kaže da sanitetski vozači kao zaposlenici Zavoda za hitnu medicinu ne smiju štrajkati, dok ovi koji štrajkaju i zakon im to dozvoljava su zaposlenici Domova zdravlja.

– Mi štrajkati ne smijemo, ali se u znak podrške kolegama držimo pravilnika o sanitetskom prijevozu koji se do sada nije poštivao. Primjerice, do sada bismo mi bez pardona vozili pacijente na hitni bolnički odjel, što nije posao sanitetskog prijevoza nego to moraju raditi Tim1 i Tim2. Isto tako, pridržavamo se i pravila da sanitetski prijevoz pacijenta doktor mora najaviti 24 sata unaprijed i izdati nam nalog, a ne isti dan javiti da mi sad moramo ići voziti – objašnjava Roštan.

hitna  sb
Foto: Sanjin Bojić

No, usprkos svemu, pacijenti neće ni na koji način biti zakinuti ili u lošijem položaju zbog pridržavanja pravilnika.

– Štrajk je napravljen na nivou Hrvatske da se izjednače koeficijenti ostalih vozača u sanitetskom prijevozu. Pola Hrvatske ima koeficijent od 0.95, a druga polovica, gdje smo i mi iz Koprivničko-križevačke županije ima 0.77, što je u konačnici razlika od 1500 kuna, a to nije malo. Primjerice, vozač saniteta u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima 0.95, kao i oni u Zagrebačkoj županiji, dok primjerice oni u Gradu Zagrebu kao i mi u Podravini i Prigorju imaju 0.77, što je apsurdno. Zbog čega je to tako, treba pitati ministra Beroša – kaže Roštan uvjeren da će se neke stvari oko ove trakavice koja traje već puno desetljeće napokon riješiti.

– Bili smo u Zagrebu, obavili puno razgovora, sastanaka u ministarstvu, ali svaki put do sada smo odbijeni. Lani je trebao biti štrajk, ali je napravljeno mirenje. Državni tajnik Dulibić dao je onda na pismeno da će se ta nepravda riješiti u mjesec dana, ali još uvijek ništa – zaključio je Roštan.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Propisno je kažnjen

Drama u podravskom kafiću, Mladen ušetao i poručio vlasnici: “Ja sam ubica, raznijet ću vas bombom!”

"Doći ću s bombom koja će vas raznijeti. Ja sam bio u zatvoru, ja sam ubica!", poručio je  54-godišnji...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×