Tjednik Lider nagrađuje

VRIJEDNO PRIZNANJE Belupova nova tvornica lijekova dobila nagradu za najveću proizvodnu investiciju u Hrvatskoj

Kriteriji odabira bili su udio izvoza, broj novootvorenih radnih mjesta i suvremenost tehnologije. Uz to, investicija je morala stvoriti uvjete za zapošljavanje većeg broja ljudi, pridonijeti razvoju proizvodnje i konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, uvesti i razviti nove tehnologije, podići sigurnost i kvalitetu života građana, pridonijeti održivom razvoju i zaštiti okoliša te stvoriti dodanu vrijednost.

15:55h
0
Foto: Belupo

Belupov investicijski ciklus traje punih 47 godina. Samo u posljednjih 18, u gradnju i opremanje novih proizvodnih pogona, uložili smo više od milijardu kuna – kazao je predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Kolarić primajući nagradu za najveću proizvodnu investiciju u Republici Hrvatskoj u 2017. godini, koju dodjeljuje poslovni tjednik Lider.


Riječ je o investiciji vrijednoj 534,1 milijuna kuna za gradnju i opremanje nove tvornice krutih, polukrutih i tekućih oblika lijekova, koja je zaposlila 200 novih zaposlenika. Nagradu je Hrvoju Kolariću uručila izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske te državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikluš Žigman.

Već treću godinu zaredom Lider prepoznaje, bira i nagrađuje najbolje u kategorijama velikih, srednjih i malih proizvodnih investicija. To je priznanje svim do sada nagrađenim poduzetnicima, ali i poticaj ostalima. Suprotno dojmu, poduzetnici u Hrvatskoj, posebno srednji i mali, ulaze u brojne proizvodne investicije. Samo što to ostaje ispod radara. To ovom akcijom i nagradama želimo promijeniti – izjavio je Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider.

Foto: Belupo

Kriteriji odabira bili su udio izvoza, broj novootvorenih radnih mjesta i suvremenost tehnologije. Uz to, investicija je morala stvoriti uvjete za zapošljavanje većeg broja ljudi, pridonijeti razvoju proizvodnje i konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, uvesti i razviti nove tehnologije, podići sigurnost i kvalitetu života građana, pridonijeti održivom razvoju i zaštiti okoliša te stvoriti dodanu vrijednost.

Od osnutka kompanije do danas Belupo je u Ludbregu, a potom i u Koprivnici otvorio šest tvornica lijekova, mikrobiološki laboratorij te suvremeno skladište gotove robe. Zahvaljujući najsuvremenijoj proizvodnoj tehnologiji godišnje u kompaniji se godišnje proizvodi 200 milijuna pakiranja različitih doza i oblika lijekova. Budući da je farmaceutika tehnološki vrlo zahtjevna grana industrije nužna su kontinuirana ulaganja, kako u proizvodne pogone i tehnologiju, tako i u ljude. Filozofija života i rada, zasnovana na kontinuiranu ulaganju kako u proizvodnju tako i u zaposlenike te tržište omogućila nam je iskorak na 20 inozemnih tržišta, na kojima danas ostvarujemo više od polovice prihoda od prodaje – kazao je po završetku svečanosti predsjednik Belupove Uprave Hrvoje Kolarić.

Foto: Belupo

Naš je cilj do 2020. godine dostići barem 1,4 posto BDP-a privatnih ulaganja u razvoj. Ministarstvo gospodarstva i drugi vladini resori će temeljem analitike podataka na raspolaganju učiniti napore da bi se unaprijedio zakonodavni okvir kojim se potiču investicije i kako bi se omogućilo to ulaganje, kako kroz bespovratna sredstva Europske unije, tako i kroz druge vrste povlastica kako bi se potpomogli sektori gdje postoji najveći potencijal za rast produktivnosti i realan rast gospodarstva na dugi rok – kazala je Nataša Mikuš Žigman, izaslanica predsjednika Vlade RH i državna tajnica u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

O INVESTICIJI BELUPA:

– Tvornica krutih i polukrutih i tekućih lijekova

– Vrijednost investicije – 534.116.422 kn

Investicijskim projektom postižu se:

1. Novi prostori za proizvodnju i skladištenje

2. Nove tehnologije koje omogućuju razvoj, istraživanje i inovacije

3. Mogućnost razvoja novih tehnologija (proizvoda)

Ciljevi investicijskog projekta

1. Ostvariti planirane strategije rasta i razvoja Belupa

2. Uložiti u proizvodne kapacitete kako bi mogli nastaviti udovoljavati zahtjeve i potrebe tržišta te zahtjeve domaćih i svjetskih regulatornih agencija uz poštivanje kvalitete kao imperativa svega

3. Širenje ponude i mogućnosti proizvodnje (transfer cjelokupnog proizvodnog procesa u Belupo za proizvode koji se kupuju od ugovornih partnera), pojednostavljenje i automatizacija proizvodnih procesa, povećanje njihove efikasnosti primjenom nove tehnologije

4. Fleksibilnost procesa radne snage

Izbor tehnologije definiran je karakteristikama pojedinih vrsta proizvoda odnosno dvjema proizvodnjama (proizvodnji polukrutih i tekućih oblika lijekova, te proizvodnji krutih oblika lijekova). Nova oprema omogućava proizvodnju svih oblika lijekova iz sadašnjeg proizvodnog portfelja i novog proizvodnog portfelja iz Belupovog pipeline-a (kruti, polukruti i tekući lijekovi).

čitam...